< div id=”header ”>< / div>

måndag 23 juli 2018

Pejling av de styrande partierna i Varberg !



Moderaterna

Den naturliga regeringsbildare i kommunen. De tog över 1998 och vill fortsätta leda kommunen och får sannolikt göra det också.

+ Ett säkert och stabilt kommunråd Lotta Stenkil
- Att de är beroende av andra partier för att få igenom sin politik att de inte ens uppfattas som "moderata". Svårt för yngre att komma fram i M.

Centern

Ett parti som tillsammans med M besätter viktiga ordförandeposter och är garantin för att landsbygden får med ett ord i laget.

+ Mycket engagerade människor i partiet som i vått och torrt stödjer centern i synnerhet på landsbygden. Kunniga och bra ordföranden i form av Christofer Bergenblock och Stefan Stenberg i kultur- och fritidsnämnden respektive byggnadsnämnden.
- Centern vill gärna ha vetorätten i politiska frågor och det finns en medveten "klick" som styr centern internt. Svårt att hitta nya drivande förmågor lokalt i partiet.

Liberalerna

Ett parti som av liberala skäl är mycket öppna för nytt men också vill "Bevara Varberg" hur det nu ska gå till i en superkommun som växer.

+ Skickliga politiker som väl fyller en plats var de än hamnar och ett givet parti vad gäller att sitta med i styret av Varberg.
- De har en Michael Bonde som gråter floder när det gäller att värna flyktingar samtidigt som han vill bevara Tullhuset så det inte blir hotell och just där har SD sitt säte i det huset.

Kristdemokraterna

KD fick otroligt låga 3,17% efter förra valet och är den svagaste länken i allianskoalitionen i Varberg. Men tack vare att SD utsett dem som sitt främsta ersättarparti får deras ersättare i nämnderna ofta gå in som ordinarier.

+ De har fått in några nya namn bakom de mer erfarna herrarna på listan vilket kan bli en bra dynamik framöver,
- Kerstin Hurtig en katastrof som inte längre finns med på listan men som fortfarande tar upp en plats i kommunstyrelsen.

Miljöpartiet

Ett ytterst lojalt alliansparti som en gång var ett frifräsande grönt parti hoppas på fortsatt alliansamarbete.

+ MP har testat på att sitta med vid maktens bord och har försvarat alliansens politik väl i vått och torrt.
- Svårt för nykomlingar att komma in i partiet då det är så maktfokuserat att tillhöra majoriteten. Saknas förnyelse som ger utslag politiskt.

Min analys: Svagaste länken för allianssamarbetet är vad som händer med Miljöpartiet. Kommer MP att klara sig kvar i kommunfullmäktige och kommer alliansen att ensamma eller med stödparti behålla sin absoluta majoritet. Eftersom oppositionen är ganska splittrad i Varberg känns alliansen ganska säkra att få fortsätta styra kommunen.

Inga kommentarer: