< div id=”header ”>< / div>

måndag 16 juli 2018

Konstnärliga utsmyckningar och gestaltningar på gång i Varbergs kommun !


I den nämnd jag sitter i kultur och fritidsnämnden är vi måna om att den konstnärliga utsmyckningen och gestaltningen görs enligt de kriterier som är uppställda ger ett bäraktigt intryck som harmonierar.

Följande ärenden var uppe på senaste mötet att konstnären Michael Johansson tilldelas skissuppdraget för konstnärlig gestaltning av Tvååker centralpark, att konstnären Fredrik Norén tilldelas skissuppdraget av Veddige ungdomshäng, att godkänna urvalet av tre konstnärer till skissuppdrag för konstnärlig gestaltning av bad- och simanläggning i Håsten.

Tvååker centralpark

Förvaltningen har genom konstnärliga rådet tagit fram förslag till konstnär att utföra skissuppdrag av den konstnärliga gestaltningen av Tvååker centralpark, som skall bli en central mötesplats med torg, lekplats och park. Ett gång- och cykelstråk på den gamla banvallen kommer att binda ihop Tvååkers centrum med gång- och cykelvägen som går åt söder. Detta skapar ett naturligt rörelsetråk och mötesplats. I de inre delarna av parken, en bit bort från vägarna, planeras en ny lekplats. I anslutning till lekplatsen finns öppna gröna ytor och växtlighet. För byggprojektet ska en konstnärlig gestaltning upphandlas.

• Konstnärlig praktik med oväntade kvalitéer och visionär bärkraft
• Verkshöjd, rikt konstnärskap och precision i tematik och uttryck
• Känsla för materialmöten och materials inneboende uttryck
• Förmåga att överblicka komplexa projekt och uppvisa kompetens att arbeta med rumslig skala
• Förmåga att arbeta platsspecifikt och kunna förhålla sig till ett projekts ramverk

Veddige ungdomshäng

Kultur- och fritidsnämnden beslutade den 25 april 2018 att fördela 500 tkr vardera till Tvååker centralpark och Veddige ungdomshäng ur ram för mindre konstnärlig gestaltning. Förvaltningen har genom det konstnärliga rådet tagit fram förslag till konstnär att utföra skissuppdrag av den konstnärliga gestaltningen.

I riktlinjer för lekplatser i Varbergs kommun beskrivs tätorts- och stadsdelslekplatser som basen i kommunens lekmiljöer. Där nämns även ungdomshäng som en viktig ingång för att uppmuntra ungdomar att ta de offentliga miljöerna i anspråk. Särskilt på landsbygden är det mycket begränsat med platser som riktar in sig på just ungdomar, samtidigt som behovet att umgås är stort. Under 2018 kommer projektet ungdomshäng att genomföras i Veddige. Ungdomarna på orten har via ungdomsgården och dialogverksamhet med kommunen möjlighet att själva påverka vad som ska finnas i ungdomshänget.För byggprojektet ska en konstnärlig gestaltning upphandlas.

• Konstnärlig praktik med oväntade kvalitéer och visionär bärkraft
• Verkshöjd, rikt konstnärskap och precision i tematik och uttryck
• Förmåga att överblicka komplexa projekt och uppvisa kompetens att arbeta med rumslig skala
• Förmåga att arbeta platsspecifikt och kunna förhålla sig till ett projekts ramverk
• Intresse för sociala och pedagogiska aspekter av konst

Konstnärlig gestaltning ny bad- och simanläggning

Kultur- och fritidsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till konstnärlig gestaltning av ny bad- och simanläggning i Håsten.
Varbergs kommun ska uppföra en ny bad- och simanläggning på Håstens fritidsområde på samma plats som nuvarande simhall är belägen. Den nya bad- och simanläggningen ska tillgodose invånarnas behov av rekreation, fritids- och föreningsverksamhet. Satsningen bidrar även till målet att utveckla Varberg till en spännande och nytänkande kultur- och idrottskommun. För byggprojektet ska en konstnärlig gestaltning upphandlas.

För den konstnärliga gestaltningen läggs vikt vid att den harmoniserar med verksamheterna i Håstens fritidsområde och gärna knyter an till Varberg som stad och de människor som bor där. Konstnären som får uppdraget ska kunna leverera samtidskonst som håller verkshöjd och den konstnärliga praktiken ska visa på förmågan att öppna upp för platsens sammanhang och närmiljö.

• Konstnärlig praktik med oväntade kvalitéer och visionär bärkraft
• Verkshöjd, rikt konstnärskap och precision i tematik och uttryck
• Känsla för materialmöten och materials inneboende uttryck och förmåga att ta sig an större ytor och rum
• Kunna överföra befintlig praktik till beständiga och skötselvänliga material
• Kunskapen att överblicka komplexa projekt som inbegriper flera verksamheter
• Förmåga att arbeta platsspecifikt och kunna förhålla sig till ett projekts ramverk.

Inga kommentarer: