< div id=”header ”>< / div>

måndag 25 juni 2018

Partibyten inför årets val lär gynna Centern och Sverigedemokraterna men både rödgröna och alliansen lär få svårt att bilda majoriteter !



I en rubrik står det Miljöpartiet tappar flest kandidater till andra partier.

Om vi slår samman partier som ett block framgår det att

Rödgröna

S+ V -47
MP -74

Alliansen

Centern + 75
L - 61
M - 59
KD - 10

SD + 5

Rimligtvis har alltså inte SD dragit så stor nytta av partibyten som man skulle kunna tro utan kan anses ganska stabila. Centerns partibytare är sannolikt för att C kommer att spela en mer avgörande roll efter valet än tidigare. MP sannolikt tvärtom. De kommer att få spela en mer undanskymd roll och det blir svårt att ställa ultimatum för att ingå i styren. Snarare tacksamma att de får vara med i majoriteten.

För de partier inom alliansen som är beroende av andra partier inte minst för en allians ser det bekymmersamt ut. Centern ligger inne med någon slags vetorätt inte minst då de redan 2014 var det alliansparti som klarade sig bäst och dessutom står fast vid en politik att inte vilja ha med SD att göra. De lär också kunna sätta press på S som lär backa i valet.

SD lär ha en ganska trygg position som ett påtryckarparti och frågor som migration dominerar den politiska debatten där centern framstår som motpolen nr 1. SD har en förskjutning till höger då alliansen känns väldigt splittrad inte minst då partier byter åsikt stup i kvarten och kan tänka sig regera med lite olika partners. M framstår ändå på ytan som det parti som står närmast SD idag men de ska ju antingen kompromissa med S eller C och dörren verkar då stängd till SD.

För den som utgår av detta kan vi räkna med att C och SD blir vinnarna i valet.

Inga kommentarer: