< div id=”header ”>< / div>

måndag 11 juni 2018

Miljöpartiets bästa mandatperiod i Varberg var mellan 1994-1998 när kommunen styrdes rödgrönt !



Efter 1994-års val bröts en trend i Varberg att efter centerstyre i 23 år sedan kommunsammanslagningen blev det rödgrönt styre i Varberg. Mandatperioden innan fanns MP med i ett allianstyre ihop med alliansen och Ny Demokrati satt i kommunfullmäktige. MP fanns inte i riksdagen men återkom 1994.

Mandatfördelningen vägde jämt 28 mandat röda socialister och 28 mandat borgerliga bland dem centern som största parti. I mitten tre gröna som mycket riktigt var vågmästare och en av dem var jag.

Jag förutspådde valresultatet innan och om S, V och MP samtliga gick fram i valet skulle det bli lätt att göra upp. Det gjorde det också det tog två timmar på Folkets hus i Varberg så var vi överens och skrev ihop ett papper vi sedan skickade ut till pressen.

Innan jag gick till träffen var jag tvungen att vara ordentligt förberedd med min dåvarande kf-grupp: Nu eller aldrig. MP tillhörde redan majoriteten och att tvärvända i en koalition till något annat samt bryta ett långvarigt centerstyre kommer att möta på kritik.

Förhandlingar med fortsatt allianstyre hade blivit långvariga då både C och KD hade gjort förluster i valet medan M var på frammarsch. Liberalerna stod still och hade inte mycket att sätta emot.

Vad skiljer den politiska bilden idag?


Den stora avgörande skillnaden idag är att S är 6 mandat mindre i Varberg och det har tillkommit ett nytt parti med 6 mandat SD. S tycks vara stabila och haft tre val i rad där de stått still mandatmässigt och SD är på frammarsch.

Vänsterpartiet är idag ett skuggparti och kommer i valet att få konkurrens av Kommunisterna när det gäller ortodoxa arbetarväljare med en mer distinkt profil vänster-högerskalan.

Miljöpartiet som förr var ett renodlat grönt parti i mitten har mer lojalt ingått i blockpolitiken. Samarbetar man idag med Alliansen så lämnar man inte det utan vidare. MP gjorde sitt bästa val någonsin 2014 men förvaltade inte kapitalet. Politiken byttes mot att några personer fick inflytelserika poster och medlemmar har lämnat.

Alliansen känns stabila på ytan men jag upplever att åratal av allianssamarbete tärt på både Liberalerna och Kristdemokraterna som lever en undanskymd tillvaro inom alliansen.

Miljöpartiet i Varberg har ett dilemma att förklara varför det är så bra med MP i en sossestyrd regering samtidigt som det är så bra att lojalt stödja ett moderatstyrt alliansblock i Varberg.

Jag upplever också att Miljöpartiet i Varberg har ett jätteproblem att förklara för miljöparister ute i landet varför M som i valet utmålas som huvudmotståndare är de bästa att styra Varberg.

Inga kommentarer: