< div id=”header ”>< / div>

fredag 29 juni 2018

Jag granskar partier i Varberg inför valet - idag om vegetariska dagar och förtätning !



Jag gör en lite djupare granskning av hur partierna svarat i Varbergkommunkompassen (SVT) i olika frågor. Jag gör ett utplock i frågor som kan vara viktiga för väljarna.

Avskaffa de helvegetariska dagarna i Varbergs skolor

Eftersom SD, SPI, M och KD avviker får centern en nyckelroll att avgöra frågan. En gång var bara V och MP för detta med helvegetariska dagarnågra stödsossar när en V-motion lades.

Ganska dåligt förslag svarar Centerpartiet "Det viktiga med maten är att den är god och näringsrik, inte om den innehåller kött eller vegetabilier. Det är inget självändamål att det ska vara just två vegetariska dagar i veckan, utan en vecka kan det vara tre dagar och en annan vecka bara en."

I regelverket i matpolicyn S.M.A.R.T som alla partier en gång kom överens om i Varberg var detta: Ät S.M.A.R.T. står för:

S: Större andel vegetabilier
M: Mindre "tomma kalorier"
A: Andelen ekologiskt ökas
R: Rätt kött och grönsaker
T: Transportsnålt


Efterfrågan på bostäder i Varbergs kustnära områden ska lösas genom förtätning

Ganska bra förslag tycker en majoritet men de har naturligtvis synpunkter hur det ska förtätas.

Moderaterna "Att använda mark på förståndigt sätt är både förtätning i befintliga bostadsområden med varsam hand. Och finna annat användning av andra markområden, typ hamnområdet som blir bostäder i Västerport."
Centerpartiet"Efterfrågan på nya bostäder behöver lösas både genom förtätning och byggnation på helt nya områden. Förtätningen ska ske med hänsyn till kulturhistoriska värden och gröna ytor. Nybyggnationen ska ske så att man undviker att bygga på god jordbruksmark."
Kristdemokraterna"Med mycket stor försiktighet och samarbete m boende i berörda fastigheter. Bevara viktiga kulturvärden."
Socialdemokraterna "Vi har ett stort tryck på att bygga fler bostäder i kustnära områden. Samtidigt är det viktigt att vi bevarar allmänna ytor för rekreation, att vi bevarar jordbruksmark för framtida livsmedelsproduktion och att våra stränder fortsätter att vara till för alla. Därför är det viktigt att använda den mark vi har så effektivt som möjligt och då är smart och hänsynsfull förtätning ett bra sätt. Vi måste samtidigt ta större hänsyn till viktiga kulturmiljöer och till det vi brukar kalka ”Varbergs själ”. Därför måste förtätningen ske med stor försiktighet."
Miljöpartiet "Strandskyddet är viktigt för att bereda alla tillgång till kusten, då kan vi inte bygga fritt i området. För att råda bot på detta förtätar vi gärna omsorgsfullt i redan bebyggda områden och försöker undvika att ta i anspråk ny mark. De tre fördjupade översiktsplanerna för norra och södra kusten samt stadsområdet räcker väl för kommande bebyggelse."

Ganska dåligt förslag svarade V, SD och L medan SPI tycker det är ett mycket dåligt förslag. Det blir intressant sedan när Västerport ska byggas hur långt dessa kan sträcka sig när det gäller att bygga en barriär eller ett landmärke.

Inga kommentarer: