< div id=”header ”>< / div>

fredag 9 mars 2018

Mina tankar kring Västerport och kraven på fler hyresrätter i Varberg !



Grädde i kaffet och inte på hyllan skriver två kommunister i Hallands Nyheter angående att Västerport i Varberg föreslås 25% hyresrätter av 2500 planerade bostäder.

Det finns annars en ambition eller vad jag säga att det ska byggas enligt principen 50/50 fördelningen bostadsrätter/hyresrätter i kommunen sammantaget.

Vad gäller Västerport så anser jag att det är en pendlarklav för dem som kommer att jobba i Göteborg och norrut (ja även söder i några fall) och som vill leva i Varberg. Vaddå bostadsrätter 100%? Varför inte?

Anlägg ett nytt bostadsområde och flytta Påskbergsvallen erbjud 75% hyresrätter och 25% hyresrätter. Det avslog kommunfullmäktige samtliga partier men det är mitt alternativ till Västerport.

Västerport måste bära sig ekonomiskt och de som bor där bör ha god skattekraft. Att köra "sociala kontrakt" för socialbidragstagare tycker jag inte vore som god idé där alls.

Om det ska satsas på nya stadsdelar och bostadsområden bör det också finnas en ungefärlig logistik var folket som bor där är tänkt att arbeta. Västerport ser jag alltså som ett typiskt boende för pendlare till Göteborg men också för tjänstgöring i de centrala delarna i kommunen i stan.

Ett parti som lär få väldigt svårt att sälja Västerport lär bli socialdemokraterna för inte lär de bli deras väljare som lär bo där. Ett annat parti är centern hur de ska motivera ett stadsprojekt utan kompensation på landsbygden på något sätt.

Det lär heller inte bli ett "invandrargetto" och då lär även SD köpa detta rakt av om de inte krånglar till det för sig själva genom att kräva dubbel markanvisning på landsbygden som kommunen inte äger.

Ett annat förslag i kommunisternas insändare är att avbolagisera Varbergs Bostads AB som i sina ägardirektiv nu fått tillstånd att satsa på bostadsrätter om de vill. Självklart ska Varbergs Bostad vara med i budgivningen på Västerport även om det blir bostadsrätter. Varför avstå detta instrument för att låta andra att buda där?

Det som kommunisterna är ute efter är något jag skulle vilja att kommunen startar upp som inte fungerar idag. Att kommunen äger fastigheter de inte klarar av att sköta, där de härbärgerar människor som inte är välkomna på bostadsmarknaden typ Åkaren och Malmgatan.

Det krävs naturligtvis förberdelser och arbetsgrupper för att starta upp en ny stiftelse. Vad gäller byggdivision kanske kommunisterna själva kunde göra ett studiebesök hur det ser ut på Malmgatan sedan ett tag tillbaka. En renovering som aldrig tycks bli färdig. Börja där i det lilla och ta reda på hur verkligheten ser ut kommunister innan ni gapar efter mycket.

Inga kommentarer: