< div id=”header ”>< / div>

onsdag 7 februari 2018

Kommer de gröna väljarna att rösta på Feministiskt Initiativ i valet 2018 ?


Inzio ett av många opinionsinstitut som haft egenskapen att nästan alltid ha KD ovanför spärren har nu höjt upp F! i en undersökning.

Jag är alltid försiktig med att tolka enskilda undersökningar om de inte avviker markant. Vad som händer när Feministiskt Initiativ ökar är att de på allvar hotar MP på dera egna kärnområden. I synnerhet yngre kvinnliga väljare har en benägenhet att rösta efter känslan och röstar på något som säkert representerar dem oavsett sedan hur det går i valet.

Miljöpartiet får ändå kompromissa och kan tänka sig allting utom SD och vill mest sitta i styren utan att stå för någon politik. För många kvinnliga väljare i synnerhet efter #metoo ter sig F! som ett säkrare och gångbarare alternativ.

Jämställdhet är för många kvinnor att lyfta upp exempelvis deras frågor och områden. Där kanske många anser MP är för slätstruket eller driver inte dessa frågor speciellt hårt.

Miljöpartiet har sedan förra valet bytt ut det mer feministiska språkröret Åsa Romson mot den mer alldaglige Isabella Lövin som språkrör. Dessutom har utrikespolitiska taleskvinnan ultrafeministen Pernilla Stålhammar bytts ut mot Valter Mutt en man i mogen ålder dock med radikala åsikter.

Att få in kvinnor i positioner innebär inte med automatik att de frågor F! driver lyfts. Ofta minoritetsfrågor, frågor som inte är med i dagspolitikens ljus. Men helt klart är att #metoo-debatten borde få något genomslag någonstans varför inte ett lyft för F!?

Frågan är har MP RÅD att tappa röster? Nej egentligen inte. Men partiet har stöpt om sin egen organisation till en ombudsmannaorganisation som mer är likt LO än det direktdemokratiska parti jag en gång var med om att starta.

Feministiskt Initiativ känns då mer spontant, mer levande och kan säkert på sina håll förnya och få in sina frågor om de ges representation. Dock tror jag att MIljöpartiets nischning på just klimatfrågan kommer att gå ut över dem som vill se denna i kvinnliga perspektivet.
Skicka en kommentar