< div id=”header ”>< / div>

måndag 16 oktober 2017

Det som fungerar i Österrike kan fungera i Sverige - Lista Schlaug skulle peta ut Miljöpartiet ur riksdagen !


Kors i taket Liste Pilz slog ut hela det gröna partiet och fick 8 mandat i Östterike som blev en seger för höger-högern.

Birger Schlaug spekulerar i sin blogg om Lista Schlyter, Lista Mutt, Lista Lillemets eller....gud bevare Lista Schlaug skulle ha chans att slå ut Miljöpartiet i Sverige. Om det inte varit för alla spärrar som gynnar redan etablerade partier tror jag faktiskt det.

Politiken i praktiken förs genom en gyllene triangel kallad triangulering bestående av i Sverige socialdemokraterna, moderaterna och sverigedemokraterna. Resten av partier är utfyllnad eller hängpartier till var och en. I Österrike har politiken dominerats av två stora partier i regeringen SPÖ och ÖVP samt oppositionspartiet FPÖ. För en grön eller något annat skitsamma det är de som kommer att styra.

I Sverige sitter miljöpartiet med i en regering som i praktiken styrs av socialdemokraterna och störst påverkan har de två största oppositionspartierna moderaterna och sverigedemokraterna. Vilka som sitter i nästa regering skitsamma det är de som kommer att styra politiken.

UR DN
"Valresultatet är en mardröm för Ingrid Felipe, partiordförande för Die Grünen, Österrikes motsvarighet till Miljöpartiet. Partiet backar kraftigt med 8,6 procentenheter jämfört med förra valet och får 3,9 procent av rösterna. Resultatet är partiets sämsta resultat sedan 1995 och partiet hamnar under 4-procentsspärren.

NEOS, ett liberalt och pro-europeiskt politiskt parti där Matthias Strolz är ledare, får 5,1 procent av rösterna, vilket är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med valet 2013.

Peter Pilz, en av grundarna av De gröna som hoppade av i somras och startade en egen lista inför valet, får med sitt parti PILZ 4,3 procent."

Inga kommentarer: