< div id=”header ”>< / div>

lördag 2 september 2017

Tre tunga miljöpartiavhopp öppnar upp för nya utmanare !


När tre tunga miljöpartister avstår kandidatur i nästa riksdagsval Annika Lillemets, Carl Schlyter och Valter Mutt får nuvarande MP- "maianstream" tre mindre att skylla på.

Jag har gjort samma analys lokalt själv och dessutom gått ett steg vidare: Jag har lämnat miljöpartiet. Det gjorde jag redan 7 september 2016.

Jag har full förståelse att de tre sitter kvar mandatperioden ut men i princip blir de "lama ankor" i Miljöpartiets riksdagsgrupp.

Intressant är vad Carl Schlyter skrev på facebook samma dag de tre deklarerade att de inte tänkte kandidera till riksdagen.

"Riksdagsuppdraget är ett viktigt uppdrag. I några län har jag blivit ombedd att kandidera. Jag har idag bestämt mig för att inte kandidera för miljöpartiet i nästa val.

Jag gick med i ett parti som var sprunget ur fredsrörelsen, miljöröelsen och karnkraftsmotståndet. Vi har denna mandatperiod fattat beslut som sänkt kostnaden för kärnkraften som nu leder till livstidsförlängningar. Sålt kolet och tappat förtroendet. Vi har i regering satsat mer pengar på försvaret än miljöbudgeten. Vi har snabbt närmat oss till NATO så till den milda grad att vi kanske inte ens vågar skriva på mot kärnvapen för att några NATO-länder blir sura.

Vi har tagit så hårda tag i flyktingpolitiken att inte ens rimlig anhöriginvandring är möjlig, trots att forskningen visar att kostnaderna minskar och integrationen ökar då.

Vi har plundrat SJ på rekordbelopp och röstar ja till all genmanipulerad mat. Nu i höst väntar beslut där vi accepterar kryphål för stora vapenaffärer till diktaturer, t o m en affär på över 10 mdr till Förenade arabemiraten, som aktivt kommer användas för att vägleda saudiska bomber mot kvinnor och barn i Jemen. Vår regeringsmakt kan omöjligt vila på döda oskyldiga människors ryggar. Sedan kommer vi antagligen rösta ja till det maktförskjutande CETA-avtalet som försvagar folkets makt och stärker storföretagens makt.

Makt har man bara om man är villig att riskera den för sakpolitikens skull. Självklart har vi fått igenom långa listor på olika saker, men det har kommit till priset av att debatten för vår politik tystats och förtroendet för oss, språkrören och partiet försvagats.

Jag är bara duktig när jag tror på det jag gör, den strategi jag ser framför mig i valet är att vi kommer inte ens våga tala om den politik som behövs för att rädda Sverige och världen. Vi kommer tala om mindre tekniska justeringar i ett ekonomiskt system som i grunden är ohållbart. Trots att vi sitter i regering ökar utsläppen, klyftorna och miljöskatternas andel av skatterna minskar.

Jag kommer att sitta kvar och fortsätta försvara det vi gick till val på 2014 men att försvara partiets nuvarande linje och kanske dessutom 2018 sätta oss i en totalt nyliberal regering med S, C, L det fungerar inte. Jag gillar egentligen blocköverskridande samarbeten, men S, C, L tillhör samma block som ogenerat släpper igenom NATO, ohållbara handelsavtal, växande klyftor och lämnar folk och landsbygd åt sitt öde.

Jag vet att många av er bett mig vara kvar och härda ut under partiets kris men det vore inte korrekt att vara ett alibi för något annat när vår politik efter valet 2018 med 99% säkerhet blir mer av samma/sämre än det vi haft. Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag ska göra istället. Viljan att få valet 2018 att handla om andra frågor än hårda tag, militär och arbetslinjen finns kvar, jag tror dock inte längre miljöpartiet är bästa sättet för att ta tillvara mitt engagemang, åtminstone inte som riksdagskandidat.

Jag vet att många av er gör ett jättebra jobb lokalt och önskar er all lycka till, men Riksdagen är partiets centrala nivå och där känner jag att det inte längre är möjligt att kandidera för en period till, det jag kan bidra med efterfrågas inte längre.

Stort hjärtligt tack till alla som under alla år hört av sig med stöttande ord och pepp. Ni är så många underbara människor som jag vill kämpa för, men till slut når man en gräns. Det är dock ett år kvar till valet och jag kommer med glädje åka landet runt och sprida våra idéer och tala om det jag tror på!

idag träffade jag Dalai Lama och vi pratade om fredlig samexistens, miljö och vad som händer med gruvnäring och glaciärer. Roligt var att han var mycket intresserad av kommunal utrikespolitik och folk till folk samverkan när stater inte lyckas tala med varandra."

Med tanke på opinionssiffror och att det ska lotsas fram nya kandidater främst från Grön Ungdom och Gröna Studenter lär det bli trångt om platserna. Det är i dagsläget bara 15-17 miljöpartister som kan vara säkra på riksdagsplats om ens det. Spärren ska klaras också.

1 kommentar:

Martin Gustavsson sa...

Besluten du ser är ett resultat av EU-medlemskapet. Jag gick ur när Miljöpartiet tog bort sitt utträdeskrav ur EU eftersom jag visste vad EU var och vad det skulle leda till. Orättvisor, miljövidrighet konflikter mellan människor och ökad rasism i spåren av nyliberal ohämmad monopolkapitalism. om du tar avstånd från EU ska jag lägga upp dig under rubriken för "Den gröna rörelsen".