< div id=”header ”>< / div>

lördag 11 mars 2017

MP inte längre ett storstadsparti?


Håller Miljöpartiet på att bli ett lantisparti?

I en mätning i Aktuellt i politiken halveras i Miljöpartiet i Stockholm. Mätningen gjordes 19 januari- 6 februari 2017 och 503 personer tillfrågaddes.

Det enda som sedan förekommit statistiskt i de nationella mätningarna är centerns kraftiga framgång och moderaterna tillbakagång men för Miljöpartiets del är mätningen intressant.

Den mesta kritiken mot MP internt varit ute i landet och Stockholm har fått leva sitt eget liv. Varit ganska stabilt där i SCB:s mätning som presenterades i november.

Uppenbarligen håller något på att hända. När MP svackar i opinionen är det mest på små orter det märks. Det är inte unga akademiker som innehar förtroendeposterna utan oftast äldre gedigfna miljöpartister årgången äldre.

Storstaden blomstrar det av innemänniskor, yngre årgångar och med byråkrater som har uppdrag inom MP eller anställda inom MP. De lever långt ifrån verkligheten som finns ute i landet där miljöpartister är mer vana vid "vanligt folk" och det finns inte fullt så många med politiken som heltidsjobb.

Visst väljarna finns i storstaden och vinner man inte Stockholm är det svårt att vinna något val. MP kan ju ändå glädjas åt att vare större än SD i storstan men ute på andra orter kan SD vara förkrossande stora jämfört med MP. Då gömmer sig MP oftast som en myra i någon slags samarbetsallians med andra partier och märks oftast inte. Sammantaget känns MP idag som en grå mus var den än sitter.

Inga kommentarer: