< div id=”header ”>< / div>

fredag 23 december 2016

Det politiska året 2016 - vinnare och förlorare !


Jag ska här göra en bedömning av partierna med tanke på året som gått.

Moderaterna - 1,2

Moderaterna tillhör årets förlorare. De försökte sig på att kopiera en stor del av SD:s politik för att locka tillbaka förlorade väljare och stoppa utflödet till SD. Om nu detta sägs ha lyckats har de i större grad tappat till Centern istället som fångat upp de mer flyktingvänliga som en gång stod bakom Reinfeldts "Öppna dina hjärtan". Moderaterna har dock den största väljarpotentialen men lider av dilemmat att S nu återtagit rollen som statsbärande, M har svårt att samla alliansen och dessutom inte att kunna attrahera fler väljare från SD.

Liberalerna -0,2

Trots ny stake som partisymbol känns det inte som liberalerna fått mer stake i partiet.
Det är samma gamla Jan Björklund och lite mer åt vänster Birgitta Ohlsson som tutar vidare. L har ett dilemma att de för allt i världen inte vill regera med nuvarande regering efter nästa val. De drömmer om en allians av något slag som verkar osynlig.

Centerpartiet + 2,0

Årets vinnare är centerpartiet.. Annie Lööf har lyft centern till nya höjder sedan kan man fråga sig vad det är som lockar väljare till centern. Möjligen känns Annie lite rappare i svaren än AKB i (M) och klarare. Till skillnad från liberalerna har C en fräschare partiledare utan för mycket belastning från gamla Alliansen. Maud Olofssons NUON-affär är bortglömd och avskriven dessutom är C på jakt efter förstagångsväljare. Det har inte varit deras bästa gren innan.

Kristdemokraterna -0,2

Sorgebarnet i svensk politik är Kristdemokraterna. Det parti som en gång levde högt på vårdnadsbidraget och som smulades sönder inom alliansen har svårt att finna sin roll. Trots försök till förnyelse har väljarna svårt att förstå vad KD har att tillföra. Möjligen om de ännu tydligare kan fånga upp pensionärsväljare med konservativa värden och för en fungerande äldrevård. Men i kampen mellan vilket block som kommer att vara störst rödgrönt eller alliansen efter nästa val är ändå KD en nyckelspelare. Väljare som sneglar åt SD har redan gjort sitt val.

Socialdemokraterna + 1,9

Socialdemokraterna årets vinnare att kunna regera.. Tillsammans med MP tråcklar S igenom 15 blocköverskridande överenskommelser får med sig MP i för det partiet icke-gröna beslut och samtidigt får igenom budgetar med hjälp av V. Den interna kritiken finns inte i S längre alla verkar nöjda med att gilla läget. Dock återstår 2 år kvar av mandatperioden men första halvan har S klarat utmärkt.

Vänsterpartiet + 0,4

Jonas Sjöstedt är en vinnare på så sätt att han fått V att stiga igen i opinionen. V driver sin politik men borde fått mer utdelning kan man tycka. När det gäller budgeten är V att vara mästare att fått igenom mer konkret sakpolitik än vad MP driver och är i opinionen klart större nu än MP. V har inte heller kompromissat bort sig som MP har gjort.Jonas är också en partiledare som har klart större förtroende än Gustav Fridolin.

Miljöpartiet + 1,0


Miljöpartiet har under hela året haft stora interna problem som fortfarande inte är över trots att Riksdagsgruppen är enad för tillfället. MP sitter fortfarande i regeringen och har under året bytt den katastrofala Åsa Romson mot den visionära realisten Isabella Lövin. Möjligen hade MP vunnit på att bytt ut den manliga delen av språkröret också då hade MP känts betydligt fräschare. Miljöpartiet har säkerligen gjort ett totalt medlemstapp vilket gör att MP kommer att ha svårt att nå högre siffror än 4-6 % i opinionen.

Sverigedemokraterna -2,2

Sverigedemokraterna är årets förlorare men vinnare genom att andra partier tar upp deras frågor. SD har då två val att välja. Hålla sig till något slags politiskt utanförskap eller försöka relatera sig till alliansen där man tidigare varit dess stödparti. SD har tonat ner att fälla alliansregeringar i nuläget nöjer man sig med att vilja fälla Stefan Löfven. Hade nu M varit inne på den linjen hade SD varit att räkna med. Men så länge M uppträder som stödparti till regeringen så får SD nöja sig med att utgöra den enda opposition Sverige har för tillfället men tydligt är att SD vill ha med både M och KD i samma gäng och splittra alliansen.

Feministiskt Initiativ -0.1

Om inte F! märkts mycket genom året beror på att de satsar på valet om två år. De kan vara brickan i ett rödrödgrönrosa samarbete och tränar nu för detta i storstäderna där de går bäst hem. Säkert kan många kvinnliga förstagångsväljare attraheras av F!. De är rättframma och framfusiga. Fast det här med att stödja Hillary Clinton var nog ingen hit direkt. Det gäller att stödja kvinnliga vinnare istället. Men F! har ett intressant nyckelläge som kan påverka politiken i lika stor grad som KD gör det inom alliansen.

Inga kommentarer: