< div id=”header ”>< / div>

fredag 2 december 2016

Analys:: Miljöpartiet på väg att utplånas i Halland då MP:s riksdagsgrupp görs till ett annex till S !


En grön dimension i politiken

För många år sedan pratade Miljöpartiet om att föra in en ny grön dimension i politiken. De partier som stod närmast grönt tänkande var V och C trots allt. De andra partierna kallades "betongpartierna". V hade sitt kommunistiska förflutna som barlast och C hade bondeförbundet där det fanns en ganska konservativ syn i värderingsfrågor långt ifrån dagens "Stureplan".

OM inte SD hade funnits i dagens politik hade de med all säkerhet varit politiker aktiva i S och M. Nu bildar de eget och det är båda dessa partier tacksamma för. Men ändå är det inte åt det hållet de går om de vill röstmaximera. Allihop landar någonstans i "sjuklövern" där alla kan vara med på vilket humör man känner för. Enligt SD är det ju så. På så sätt har dessa partier blivit "grönare" då SD är motpolen.

Tillbaka till MP...

Miljöpartiet har enligt stapeln haft en kris sedan de bytte språkrör kring 2011. Peter Eriksson och Maria Wetterstrand sägs ju ändå vara de som lyfte och moderniserade MP för att passa in i en socialdemokratisk regering.

När Gustav Fridolin och Åsa Romson tog över var vägen utstakad. Miljöpartiet skulle in i regeringen och med 2010 års val var grunden lagd. Miljöpartiet var det ENDA av de rödgröna partierna som hade gått fram och det kunde bara gå framåt.

Vi som bor i de västliga delöarna och kanske bitar av Stockholm kanske inte ser det perfekta att orientera MP i rödgrönt. Det är till höger vi måste ta väljarna från i Halland främst centern.

Det är tack vare SD som MP har möjlighet till makttillträde i Halland och möjligen S att de släppt på frågor som kan stöta sig med socialdemokraterna....och alliansen samma sak.

2010 års val


2014 års val


Den som lurar sig på att Halland blivit rödare beror det på att SD knaprar väljare från blått och inte räknas med i alliansen.Det alliansen förlorar har de tagit igen i maktstyren ihop med Miljöpartiet i Varberg, Falkenberg, Halmstad och Laholm.

Vad händer i Halland efter SCB november 2016?

Sannolikt kommer det gröna MP att bli gråare, mer utslätat och låta sig passeras av både V och C i nästa val. MP får en mycket jobbigare position idag i synnerhet om alliansen skulle få framåt samtidigt med SD.

MP:s roll förr har varit vågmästarpositionen. Men orienteringen av MP som ett "vänsterparti" gör detta allt svårare och samtidigt vara en tillgjord attraktiv partner till alliansen. Detta samtidigt som det är MP som tappar mest till S och V.

1 kommentar:

Per C Larsson sa...

Bra skrivet Pierre! Alla vi människor är ju egentligen varken gröna, röda eller blåa eftersom vi består av blandningen av alla möjliga erfarenheter och infallsvinklar från våra liv! Problemet är dessa maktpolitiker som hela tiden ska manövrera ut sina egna eftersom de är misslyckade politiker och som använder antidemokratiska metoder, där anser jag att MP har varit väldigt duktiga på att skapa totalt kaos inne i sin egen organisation just för att det tas beslut över huvudet på medlemmarna utan att dessa ens får delta, än mindre protestera eller reservera sig! Problem nummer två är väl att andra partier helt uppenbarligen har denna kamp om maktpositioner och tolkningsföreträde!
Per Larsson, Arvika f.n.