< div id=”header ”>< / div>

tisdag 1 november 2016

Kristdemokraterna ett parti som har stora bekymmer !


Svensk väljaropinion har sammanställt siffror för opinionen och partisympatier.

Själv ser jag att ett år tillbaka låg mitt ex-parti Miljöpartiet på 6,8 % ungefär som sitt valresultat och ligger nu på 4,6 % och sitter fortfarande kvar i regeringen.

Det är jämt mellan blocken men ett parti har märkbara bekymmer att nå upp till 4%-spärren det är KD.

Hade det nu inte varit att MP sitter bergfast i en regering och får igenom budgetar så hade det varit krispartiet nr 1. Nu vill jag nämna KD som det.

Kristdemokraterna är ett parti utförsbacke och trenden är entydig. Hade det inte varit för SD så hade fokuset legat på KD.

Liksom SD är KD:s livsluft att alliansen håller ihop. Men håller alliansen ihop så får SD en nyckelroll.

Stödröstarna till KD kommer främst från borgerligheten. SD har ofta KD som nästbästa parti i kommunerna för om en ordinarie SD är frånvarande så går en KD in. Men att SD skulle offra stödröster på KD ser jag som otänkbart då KD har som förstaval att stödja alliansen. SD har ambitionen men inte att alliansen får egen majoritet utan i beroendeställning av SD.

Många har svårt att veta vad KD står för idag. Under åtta år manglades deras kärnfrågor sönder och samman inom alliansen. Det lilla vårdnadsbidrag man fick igenom har dessutom avskaffats.I övrigt är det mesta man kommer ihåg i dagsläget är att Ebba Busch-Thor som partiledare utan riksdagsplats vandrat i Pride-tåget.

Lokalt upplever jag KD som det partiet som gör att Alliansen + MP har majoritet i Varberg men de sticker inte ut. De saknar fullständigt lokal profil. Sedan valet tappade de sin ordförandepost i miljönämnden en post som gick till miljöpartiet. KD har trots lägre spärr bara en räddningsplanka i Varberg och det är stödröster från sina alliansvänner. Något mer ointressanmt parti än KD har jag svårt att hitta just nu. Men intressant för alliansen kanske.

Inte ens en egen fb-sida lokalt har de här i Varberg och då blir det svårt.

Inga kommentarer: