< div id=”header ”>< / div>

lördag 8 oktober 2016

Varför gör inte Varbergs kommun som Falkenberg skriver avtal för nyanlända genom sitt bostadsbolag?


Vad gäller hur nyanlända tas emot i Varberg verkar det som kommunen går som katten kring het gröt hur detta ska lösas. Falkenberg däremot har tänkt lösa nyanländas bostadsituation genom avtal med sitt kommunala bostadsbolag

Det finns i beredskap i Varberg att storfamiljer med nyanlända ska bo i kommunens hus som är inköpt för 20 miljoner. En omdiskuterad lösning kan jag lova. Kommunen har ju ett eget kommunalt bostadsbolag använd det.

Alla vet att det är svårt med boendeproblematiken i Varberg och ett beprövat sätt är sociala kontrakt. Om nu staten prackar på X antal nyanlända borde Varberg göra som Falkenberg för privata hyresvärdar tycks inte ta det sociala ansvaret tillräckligt. Det får kommunen själv göra genom sitt kommunala bostadsbolag VBAB.

S är livrädda att stöta sig med sin väljargrupp om kommunala bostadsförturer för nyanlända. Då går de till SD. Alliansen vill inte i onödan ha avtal om man inte vet exakt och också garanteras kostnader från staten.

Jag står fri ifrån partitaktisk käbbel och smussel och Miljöpartiet i Varberg gömmer sig för tillfället inom alliansen och vågar inte ha en egen åsikt.

Jag menar att Varbergs kommun redan nu ligger steget före inför nästa år gör upp med sitt kommunala bostadsbolag VBAB liknande det i Falkenberg än köper upp rivningshus och ställer ut baracker på vischan där ingen vill bo. Var det inte integration det handlade om?

Kommunens uthyrning av bostäder till nyanlända (på kommunens egen hemsida)

"Vi har fått frågor efter ett ärende i kommunstyrelsen i tisdags. Det handlar om att kommunen vid behov ska kunna köpa en-och tvåfamiljsfastigheter av enklare karaktär som nyanlända ska kunna hyra under en period. Att kommunen äger fastigheter för uthyrning till socialt utsatta är inget nytt utan ett vanligt sätt att arbeta.

Varbergs kommun har liksom alla svenska kommuner ett ansvar att ta emot personer som fått uppehållstillstånd i Sverige. Detta har Riksdagen beslutat. Varberg ska ordna boende till 201 personer under 2016. Det är ett viktigt men svårt uppdrag eftersom det är ont om bostäder och lång kö och vi arbetar därför med att se över alla alternativa lösningar.

Ärendet är pågående och beslut fattas av kommunfullmäktige till hösten."

Noteras att beslutet är fattat och kan verkställas men hemsidan bör uppdateras

Inga kommentarer: