< div id=”header ”>< / div>

måndag 10 oktober 2016

Framtiden behöver ett starkt miljöparti !


Faller den rödgröna regeringen väntar en blå regeringen med bruna nyanser skriver tolv representanter för gröna studenter och grön ungdom i arenagruppen.

Den som vill se en hållbar utveckling bör vara angelägen om att Miljöpartiet stannar i regering – även efter nästa val, skriver tolv representanter för Gröna Studenter och Grön Ungdom.

Inget parti driver miljöfrågorna så hårt som Miljöpartiet. För många unga som röstade på de gröna var klimatutmaningen den enskilt viktigaste faktorn. Visst har regeringstiden inneburit svåra kompromisser, men att kasta in handduken hade knappast gynnat miljön.

Miljöpartiet regerar i minoritet i ett svårt parlamentariskt läge. Trots det har Sverige aldrig fört en så stark miljöpolitik som i dag. I stället för att beklaga oss över motgångar ska vi gröna vara stolta över vad vi åstadkommer och blicka framåt för att göra ännu mer av väljarnas mandat.

Ett fåtal partimedlemmar har förslagit att Miljöpartiet borde lämna makten för att i stället stå bredvid och peka på partiprogrammet. Men utan Miljöpartiets inflytande blir Sveriges politik sämre. Den som vill se en hållbar utveckling bör vara mest angelägen om att Miljöpartiet stannar i regering – även efter nästa val.

Detta baserar vi framförallt på tre punkter:

Faller den rödgröna regeringen väntar en blå regering med bruna nyanser. Sverigedemokraterna är öppet klimatskeptiska och allianspartierna har agerat bromsklossar i många av de senaste årens viktigaste miljöbeslut. Sverige behöver mer grön politik, inte mindre.

Miljöpartiet är det parti som genomför mest miljöpolitik nationellt, regionalt och kommunalt. På nationellt plan har en historisk energiöverenskommelse ingåtts, över hundra nya naturreservat har inrättats, lägre skatt på tjänster skapar fler gröna jobb, stadsmiljöavtalen och klimatklivet accelererar omställningen och en ny klimatlag kommer att stiftas. Tack vare Miljöpartiet har regeringen efter två år genomfört mer miljöpolitik och gjort ett större internationellt avtryck än Alliansen under sina åtta år.

Miljöfrågorna är för viktiga för att vänta på bättre valresultat. Forskare varnar för att det snart kan vara för sent att agera, att klimatförändringarna gått så långt att de blir självgående. Vi har en unik möjlighet att skapa ett hållbart samhälle, men den omställningen måste ske nu.

Miljöpartiet samlade sju procent av rösterna i valet. Det betyder att de gröna omöjligt kan vinna varje politisk strid. Därför ska vi inte heller lova väljarna mer än vad vi kan genomföra. Partiprogrammets visioner är alltid slutmålet för vårt förändringsarbete, men realistiska politiker måste stå upp för kompromisser. Fina plakat räddar inget klimat.

Samtidigt är det viktigt att vara självkritiska. Miljöpartiet sitter i regering för första gången, och detta ställer nya krav på partiets organisation och kommunikation. Vi behöver bli bättre på att förklara den politik vi för, och hur vi arbetar mot den gröna visionen. Internt måste vi hjälpas åt för att skapa bättre former för diskussion. Men mest av allt behöver vi sluta kasta paj på varandra och i stället börja arbeta gemensamt.

Flera viktiga frågor ligger framöver. EU:s handel med utsläppsrätter ska reformeras, klimatlagen ska formuleras, nya gröna skatteväxlingar ska genomföras och nya stambanor ska byggas. I allt detta behövs ett starkt miljöparti. Ju mer vi gröna arbetar tillsammans, desto större klimatnytta kan vi åstadkomma.

Miljöpartiet har två år kvar att göra det mesta av väljarnas mandat. Vi ska inte låtsas att vi kommer att få igenom allt vi vill. Men 2018 ska ingen väljare tveka på att varje röst på Miljöpartiet gör Sverige lite mer klimatsmart. Nu är det dags att samlas och blicka framåt. Den gröna rörelsen har ett land att styra.

Paulina Koskenniemi, sammankallande Gröna Studenters styrelse
Ernest Carlsson, sammankallande Gröna Studenters idéprogramsgrupp
Giancarlo Ita Gomero, Gröna Studenter Stockholm
Per Lundberg, Gröna Studenter Göteborg
Leonora Heimdahl, Språkrör Gröna Studenter Uppsala
Tomas Hedlund, Språkrör Gröna Studenter Malmö
Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom
Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom
Albin Arleskär, sammankallande Grön Ungdoms internationella utskott
Manuel Cortez Azero, språkrör Grön Ungdom Stockholmsregionen
Alma Tallborn, språkrör Grön Ungdom Väst
Klara Westby, språkrör Grön Ungdom Syd

Inga kommentarer: