< div id=”header ”>< / div>

onsdag 28 september 2016

Grönt vägval avgörande även i regeringsfrågan efter valet 2018 !


Ganska intressant är att följa trenden i pollofpolls.se än de ryckiga nätningar som sker enskilt.

Jag tror de flesta efter halva mandatperioden nu glömt valresultaten som ligger till grund. Nya väljare kommer till, gamla faller ifrån och en del ändrar sig.

Sett till senaste året skulle M ha en uppåtgående trend. Förmodar att deras högervridning från "Öppna hjärtan" till "Hårdare tag" och att locka gammelmoderater från SD är ett utslag av detta. Så länge inte alliansen har ett gemensamt alternativ är det ointressant vad som händer på högersidan.

Intressant är också att Miljöpartiet tagit mest stryk på vänstersidan. Det skiljer ju inget mellan S och MP idag och de stora vinnarna på detta är V.

I o med att S nu deklarerat att de gör en egen valrörelse, förmodar att alliansen samlar ihop sig så ska alltså MP gå fram själv och svåra konkurrenter blir då V.

Vad ska MP gå fram på i valet som fortfarande sitter i regering med S ? De har bara haft maktpolitik i fokus och ser inget alternativ än att släppa bindningen till BLOCKEN i valrörelsen hur det nu ska gå till?

alternativ 1 (status quo)

MP går ut och röstmaximerar men har samma ambitioner som idag att delta i den regering som sitter. Allt för att behålla sina sex ministerposter och allt för att fortsätta den inslagna vägen som "samarbetsregering". Det lär bli inte bli någon röstmaximering då S inte kommer att släppa stödröster till MP i onödan. MP:s trovärdighet är kraftigt ifrågasatt då det också finns gott om kompromisser som ogillas av gröna kärnväljare.

alternativ 2 (mitt huvudförslag)

MP utser SD som huvudmotståndare i valet och kommer att göra ALLT för att minska dess inflytande. De lämnar bud att öppet medverka till någon form av allianstyre inte minst i budgetsammanhang bli som Vänsterpartiet i förhållande till den rödgröna regeringen fast till höger. Det innebär att de offrar de sex ministrarna under Löfven. Frigör sig från att S ska ha en dominerande roll vädjar till en ansvarsfull allians att också bli en "samarbetsregering" denna gången åt vänster i huvudsak med uppgörelser med S och MP. Det finns MAJORITET för budgetar och S, V och SD försätts i opposition.

Det är ett nytt radikalt ställningstagande som ger alliansen två alternativ: MP eller SD. MP har i dagsläget 75 % rödgröna väljare men en hel del av dem har redan gått förlorade till V och F! och bör stanna där. Inga stödröster kan påräknas från S men väl i form av en borgerlighet till vänster som ser sin räddningsplanks för en ny grönblå allianspolitik.

alternativ 3 (Grön omstart fick rätt det blev fokus på partiprogrammet igen)

MP går ut med maximal röstmaximering att locka väljare från olika håll. Det är inte intressant att vara med i någon regering efter valet det får bli som det blir. Nu gäller det med alla medel rädda grönt och MP. Förmodligen inser många att MP ändå tillhör vänstersidan och vissa stödröster hämtas hem från V för att rädda MP kvar i riksdagen. De tycker att det är bra med grön självrannsakan och många i Riksdagsgruppen i nuvarande MP får söka jobb som statssekreterare och kanslister då deras saga är all i rikspolitiken som väljarnas beslutfattare.
Skicka en kommentar