< div id=”header ”>< / div>

lördag 9 juli 2016

Miljöpartiet de regeringstrogna !Några miljöpartister skriver i SvD att det nu är dags för Miljöpartiet att LÄMNA regeringen.

Även om jag med hjärtat kan se att det skiljer en hel del från det miljöparti som bildades en gång i tiden som ville bryta vänster-högerskalan föra in en ny grön dimension i politiken så kan det bli en smula svårt. Inte minst då det offras sex ministerposter i den potten. Jag tror nämligen att dagens riksdagsgrupp i MP kör loppet ut till 2018. Avtal är till för att hållas.

Däremot ter det sig väldigt märkligt från min egen nivå se ett MP som är i det närmaste symbios med Moderaterna lokalt och i regionen. Det är maktposter som gäller mindre innehållet i politiken.

Hur ska då Miljöpartiet förhålla sig i nästa val?


Miljöpartiet gick i huvudsak till val på miljön och om det nästa val går fram att vara regeringsdugligt kommer det med all sannolikhet att tappa väljare. Iaf BYTA väljare för många av de miljöpartister som gick till val 2014 är grymt minst sagt besvikna på MP i regeringen.

Sett till senaste partiundersökningen ligger MP idag kring 4-5 % i opinionen. Ett parti som gick till val på att vara tredje största parti är omsprunget av alla utom KD.

I Varberg och Halland där MP tagit ANSVAR för ett alliansamarbete och är väldigt blågrönt med betoning på blått kommer ett fortsatt uttalande om långsiktigt S-samarbete att få allvarliga återverkningar inte minst i Halland.

Ju mer insyltad man är med ena ELLER andra konstellationen på olika nivåer där man samtidigt går till val ställer till ett virrvarr för väljaren. Det blir grönt på alla nivåer dvs grått då det bara är MAKTEN som eftersträvas.

Även om S har flest röda kommuner i riket så ligger MP klar tvåa att täppa igen det som inte är rödstyrt.

Vad göra?

Om MP bara förknippas med statsmakten och ett antal miljöpartistiska kommunråd vill visa framgångar när det synkar med de lögre nivåerna.

Det finns alltid behov att regionsamarbeten även om vi INTE tillhör samma region. Region Halland är ett utmärkt exempel på detta att det vill i huvudsak sköta sig själva men vill ha utvecklat samarbete med närliggande storregioner.

Det finns alltid en fördel när alla tre nivåerna tänker likt iaf två av dem. Där har i huvudsak miljöpartister i Halland lokalt VALT ett allianssamarbete där de ser likadant i regionen men inte i regeringen.

Ett tätare samarbete med S kommer allvarligt att försvåra valmöjligheten. Inte minst hur väljarna uppfattar Miljöpartiet i Varberg och i Halland. Just nu är det ganska tamt på min lokala nivå med både träffar och diskussion. Allt sker utifrån riksnivån.

Jag har iaf valt att stiga av allianssamarbetet inte minst för att det utvecklats med samma typ av toppstyrning som sker med MP i regeringen. Däremot har jag inga krav att MP ska lämna vare sig regering eller allianssamarbete i förtid. Men visa en mycket TYDLIGARE grön profil och samtidigt inte bara vara en födkrok för ett antal heltidspolitiker som har detta som försörjning och tilkl varje pris försvarar att sitta vid MAKTEN.

Inga kommentarer: