< div id=”header ”>< / div>

tisdag 5 april 2016

Regeringen gör det enklare att leva miljövänligt !


Regeringen har tidigare höjt stödet till elbilar, solceller och biogas. I vårbudgeten presenteras fler förslag som gör att det lönar sig att vara miljövän.

Sänkt skatt på biodrivmedel

Det ska löna sig att tanka klimatsmart. Därför sänker regeringen skatten på E85 från och med den första augusti 2016. Det blir en stor sänkning med 75 öre per liter, vilket innebär att det med EU:s regler blir så billigt som det bara går att tanka miljövänligt.

aftonbladet.se/nyheter/article22439494.ab

REP-avdrag för reparationer och underhåll av vitvaror

Regeringen föreslår ett avdrag för reparationer och underhåll av vitvaror i hemmet. Att reparera istället för att slita och slänga sparar på både produktionskostnader och råvaror, vilket ger mindre utsläpp. Det är därmed inte bara bra för de som säljer sådana tjänster, utan även för miljön, och därmed oss alla.

svt.se/nyheter/inrikes/sa-vill-regeringen-forandra-rot-och-rut-avdragen

Omsättningsgräns för moms

Regeringen vill minska byråkratin för mikroproducenter. Genom att slopa momsen för de som tjänar under 30.000 kronor per år gynnas bland annat den som vill sätta upp solceller på taket eller sälja honungen från sina bin.

supermiljobloggen.se/nyheter/2016/03/hurra-antligen-wohooo-jubel-efter-regeringens-forslag-om-enklare-regler-kring-solenergi

Sänkt moms på mindre reparationer

Det ska bli billigare att reparera våra saker. Genom att underhålla och laga våra saker minskar vi sopbergen och sparar energi. Det kan också sänka tröskeln till jobb. Därför föreslår regeringen en halvering av momsen på reparationer av cyklar, kläder, lädervaror, textilier och skor - från 25 procent till 12 procent.

svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-forslag-billigare-att-reparera-prylar
dn.se/ekonomi/sankt-moms-pa-reparationer-ska-fa-oss-att-kasta-mindre/

Avdragsrätt för klimatkompensation

Det ska bli billigare att göra rätt! Därför vill vi göra det lättare för företag att ta klimatansvar. Regeringen föreslår ett avdrag för företag och enskilda näringsidkare som vill klimatkompensera. Avdraget ska ta bort utsläppsrätterna, vilket är bra för miljön.

di.se/artiklar/2016/3/28/utslappsratter-blir-avdragsgilla/

De företag som gynnas är till exempel de som sysslar med transporter och kör bilar i verksamheten, men även de företag som har sin egen uppvärmning, exempelvis hotell och stuguthyrare.

Skatt för att minska farliga kemikalier i hemmet

Blir det billigare att göra rätt, ska det självklart också bli dyrare att göra fel. Därför föreslår regeringen en skatt på viss elektronik och byggmaterial som innehåller farliga kemikalier.

Det är ett viktigt steg för att minska vår kontakt med ämnen som kan skada vår hälsa och miljön. De allra farligaste kemikalierna ska självklart vara förbjudna och det är ett prioriterat arbete för regeringen

När det blir dyrare att använda farliga ämnen kan vi få fler att gå över till bättre alternativ.

framsteg.mp.se/skatt-pa-varor-med-farliga-kemikalier/

Inga kommentarer: