< div id=”header ”>< / div>

torsdag 14 april 2016

Modulhusmodellen för flyktingar ratas i Varberg men socialnämnden var positiva i december !


I början av december 2015 var Socialnämnden i Varberg. eniga förutom SD att modulösningar var modellen för flyktingmottagande.

"- Det är ett bra förslag med tanke på hur situationen har utvecklats, konstaterar ordförande Erland Linjer (M)."
"- Jag pratar med förvaltningschefen varje dag och kan få en siffra på morgonen och ny på eftermiddagen, säger Erland linjer."

Nu har det gått ett antal månader och nu förkastas modellen med modulhus och istället sneglas åt något som kallas "Kungsbackamodellen"

"Under 2016 ska Varberg ta emot sammanlagt 201 personer med permanent uppehållstillstånd, vilket är fyra gånger fler än föregående år. Kommunen kommer inte att klara av att bygga tillräckligt med nya bostäder för att täcka behovet.– Vi löste den första månaden med hjälp av god vilja, genom att lyfta på alla stenar och det kommunala bostadsbolaget, säger da Silva."

Tanken är att privata hyr ut och i princip upprättar någon form av sociala kontrakt med kommunen som garant.

"Nu har blickarna riktats norröver mot Kungsbacka och deras modell. Där har kommunen tagit fram ett garantipaket för personer som inte är vana att hyra ut.– De hjälper till med avtalsskrivning, skriva bort besittningsrätt, om det blir mycket skadegörelse eller om man inte får in hyran. Vi tittar också på detta och är ganska långt framme, säger Eva Olson."

Vänsterpartiet som förespråkat modulhusmodellen är naturligtvis kritisk till upplåtelsemodellen med privata hyresvärdar där man tar bort besittningsskyddet.

"Ingmari Carlsson tror inte alls på Kungsbackamodellen att lita på privata fastighetsägare och privatpersoner.– Det håller inte. Du får inte fram tillräckligt med bostäder på det sättet. Det är redan en allmän bostadsbrist i kommunen. När flyktingplacerade personer kommer till Varberg konkurrerar de i den enorma bostadskön. Det blir en grogrund för ”De tar våra bostäder”."

Inga kommentarer: