< div id=”header ”>< / div>

onsdag 9 mars 2016

Miljöpartiet i regeringen: "Vi blev som dom andra" !

Intressant bloggat om Birger Schlaug om man kan vara idealist och samtidigt sitta i en regering?

Frågan ställs i Maggie Strömbergs bok om Miljöpartiets väg till makten "Vi blev som dom andra". Här ett utdrag ur Peter Erikssons livestory när han samlade oppositionen att utmana socialdemokraterna i Kalix. S hade haft makten i 73 år i Kalix. (klicka på "livestory")

När det inte spelar någon roll längre utan det gäller att det bara finns en väg att gå för att nå makten och slipa ner allt annat tänkande så är man ett med makten och främsta uppgiften är att förvalta inte att förändra.

Jag som varit med i Miljöpartiet från början
ser att det idag i allra högsta grad är ett förvaltarparti. Det saknas förnyelse allt som varit radikalt har slipats bort och det är mainstream och gammelmedia som gäller att få ut budskapet.

Senast var det att samlas på någon avreageringskonferens när det gällde flyktingfrågan avsedd för att ena partiet och skyla över problem och motsättningar. Under tiden har vi svåra beslut där kommunerna ska ta emot nyanlända under tvång. Att hälften av de som kommmit hit ska utvisas och att fler är på väg men ska stoppas vid EU:s yttre gräns.

Det blir likt förbannat kongressen som får ta i den heta gröten och frågan blir om det finns några idealister kvar i partiet längre som får vara röstberättigade ombud där?

"När man istället hamnar i en situation där man räds opinionsbildning därför att man riskerar att tappa en hett efterlängtad formell makt är man illa ute. Man är förmodligen mer intresserad av sin personliga ställning, sitt personliga cv, sin personliga karriär än av att stå upp för sina värderingar och riskera något."


Vi blev som dom andra Boken går att beställa här av Maggie Strömberg

"Vad har man offrat när man gråter inför en hel nation efter en politisk uppgörelse? Hur mycket kostar ett kontor i Rosenbad?

Den 3 oktober 2014 tog miljöpartiet för första gången plats i en regering. Men hur såg vägen dit ut? Det här är berättelsen om ett partis födelse och uppväxt. Den handlar om uppslitande bråk och lusekoftor i riksdagens korridorer. Fundisar och realos. Om hur hatet mot socialdemokraterna i en liten norrländsk kommun förändrade maktförhållanden i hela landet. Om hur en okänd tjej från Eskilstuna blev Sveriges populäraste politiker. Och om partistrateger som blev så berusade av sin egen framgång att de inte märkte att de höll på att förlora ett val.

Det är berättelsen om partiet som vann men som förlorade. Om partiet som blev som dom andra."

Inga kommentarer: