< div id=”header ”>< / div>

tisdag 2 februari 2016

SD i Varberg växer snabbast av alla i medlemstal när når de peaken?


Varför ökar SD?

För att vara med i ett parti och kunna påverka och informera sig bör man vara medlem.
När jag ser medlemsutvecklingen av partier publicerat i HN är det mest SD som utmärker sig. Det finns utskällda och påhoppade partiet av alla.

Vad är det med folk kan man fråga sig. Det finns andra alternativ men de drar inte.

Är det så att det är SD som styr den politiska agendan (opinionen)? Javisst är det.Det pratas bara om invandring, nyanlända, ensamkommande, asylsökande och INTE om jobben och skolan som var det som gällde i valet.

Vi har en regering som visserligen är i minoritet men kallar sig samarbetsregering dvs måste söka stöd hos andra partier. I Varberg en majoritetsituation där Alliansen och MP bildar absolut majoritet. Lägg därtill ett S som i stort sett är helt överens i de flesta frågor med denna majoritet.

SD då? Ja de har gjort mycket för att bredda sin tillvaro men kan lugnt ha kvar sin grundfråga inte minst då det råder så mycket oklarhet kring flykting- och migrationspolitiken.

Lokalt lade SD en EGEN budget för första gången i Varberg och det håller ett tag.

Men vad är målet för SD? Det är tydligen att växa ytterligare och sedan samarbata med moderaterna.

Problemet är att moderaterna själva också vill växa ytterligare och de är inte ovetande om att det är många som gick till SD förra valet. De vill också styra och vara störst. De vill också samarbeta med andra partier i första hand inom alliansen men också med MP OCH S.

Vad gäller SD har de från att vara ett otydligt parti i andra frågor än invandrar och migrationspolitik blivit allt tydligare i andra frågor. Denna tydlighet lockar väljare men gör också att andra väljare faller ifrån. I

I nuläget är det M som uppvaktas och ser jag det som moderat skulle jag nog se vad har SD att erbjuda alliansen som inte MP kan erbjuda? MP är ett superlojalt parti till alliansen i Varberg och smälter bra in i allianssamarbetet och HOTET bör isf vara om den gamla vänstern med S och V växer till sig.

SD tillhör i Varberg OPPOSITIONEN
men har inga ambitioner alls att samarbeta med vänsterdelen i den vilket är synd. Skulle man göra det skulle det sättas tryck på inte minst miljöpartiet. SD kanske växer nu med ren missnöjespolitik men ju fler frågor som slinker igenom i dagspolitikens olika nämnder utan att SD agerar. Ju mer blir SD ett parti som alla andra.

Min analys: För att SD ska lyckas något så när i Varberg med sin politiska strategi måste de locka bort MP ifrån Alliansen. Som jag ser det lyckas de inte särskilt bra på den fronten. Inte heller att tillräckligt bra närma sig den vänstra delen i oppositionen.

För övrigt har de inte heller lyckats något vidare att i opposition stoppa de frågor de inte är överens med majoriteten om vad gäller Tunneln- Trönninge- och att få stopp mottagningen av ensamkommande och nyanlända. I dessa frågor tycks de hårdaste motståndarna mot SD:s motstånd komma från övriga delen i oppositionen S och V som bör vara rätt nöjda med den majoritet som styr i Varberg trots nolltillväxten för vänstern att de inte lyckas bli större.

FAKTA: Partimedlemmar Partimedlemmar nu och 2013 (inom parentes)

Moderaterna: Cirka 300. (Cirka 300.)
Kristdemokraterna: Cirka 170. (Cirka 160.)
Liberalerna. 77. (Några färre än 77.)
Centerpartiet: 580. (589.)
Miljöpartiet: 82. (Ingen uppgift.)
Socialdemokraterna: Cirka 500. (Cirka 500.)
Vänsterpartiet: 88. (68.)
Sverigedemokraterna: 139. (Cirka 50.)
SPI Välfärden: 22. (21.)

Inga kommentarer: