< div id=”header ”>< / div>

måndag 21 december 2015

Det blåser en rejäl vänstervind i spansk politik som utmanar !


Det spanska valet innebär ett rejält bakslag för de två partier som dominerat i Spanien PSOE (socialisterna) och PP (kristdemokraterna). In på arenan träder två partier in med ett rejält lyft PODEMOS (vänster) och Ciudadanos (liberalt).

Det finns regionala partier också men i regeringsbildningen är det främst dessa fyra det främst handlar om. Vad står jag själv om jag röstat i Spanien? Jag hade nog med all säkerhet lagt min röst på PODEMOS tji för alla som tror jag står till höger i politiken.

Framföralllt är det partiet som lockat kvinnornas röster och de yngre. De känns också som en rejäl förnyare än det gamla och tråkiga PSOE. Spansk politik har gått in en ny generation. Inget block fick majoritet vilket komplicerar regeringsbildningen.

Partido Popular
är fortfarande största parti trots ett rejält bakslag och det räcker inte med en koalition ihop med liberalerna för att uppnå majoritet.

Det återstår nu 60 dagar som det ska filas kring om det går att bilda regering i Spanien annars återstår nyval. Således en spännande tid för ett land som övergett tvåpartisystemet iaf har väljarna bestämt det.

Inga kommentarer: