< div id=”header ”>< / div>

onsdag 15 juli 2015

Ska man kunna göra vinst på asylsökande?


Vinster i välfärden diskuteras ofta och då kanske man inte tänker på vinster i samband med asylmottagning i första hand. Men LIA strax utanför Ullared kan visa på vinster. De har avtal med Migrationsverket och sköts bra och mycket återinvesterars i annan verksamhet.

Fakta: Lia Hof


Ursprungligen sanatorium, byggt 1912. Köptes 2011 för 3 miljoner kronor av syskonen Daniel Carlsson, Mattias Glamheden och Linda Petersson, som driver Ästad gård i Varbergs kommun. Syftet var att göra Lia Hof till ett lyxigare vandrarhem, vilket medförde en renovering för drygt 10 miljoner kronor.

Under 2012 ändrades inriktning, och Lia Hof blev ett boende för asylsökande genom kontrakt med statliga Migrationsverket som köper kost och logi för de asylsökande.

Nuvarande avtal löper ut under hösten, men med tanke på att flyktingströmmen består så kommer det sannolikt att förlängas.

Ekonomiskt är det en god affär för ägarna: Vinsten, rörelseresultatet, var 10,1 miljoner kronor 2014 och 10,5 miljoner kronor 2013.

2014 års vinst disponeras enligt följande:

4 miljoner kronor satsas i moderbolaget Ästad vingård;

4,5 miljoner kronor ligger kvar i Lia Hofs ägarbolag Liagården, bland annat i form av outtagen aktieutdelning till ägarna;

1,3 miljoner kronor går bort i skatt;

0,3 miljoner kronor täcker räntekostnader under året.

Lia Hof sysselsätter cirka 20 anställda på hel- eller deltider

Inga kommentarer: