< div id=”header ”>< / div>

torsdag 4 juni 2015

SCB ändrar inte förutsättningarna speciellt mycket i Varberg om det vore val idag !


Jag försöker hitta en analys vad SCB majmätningen skulle innebära om den undersökningen gällde lokalt i min kommun Varberg. Inte helt lätt men oftast droppar undersökningar ner att det oftast gäller så här också men röstsplittringen är stor ibland. Skillnaden är att här finns det en majoritet mellan MP och Alliansen inte den röra som finns i riksdagen.

Vad har vi i Varberg? Ingen skillnad egentligen alls mellan partierna. De är lika förutsägbara som att gräsmattan är grön, himmelen blå och spyan gul. Ingen livaktig debatt utan alla håller med samförståndspolitik ja t.o.m. SD tycker jag håller på att bli ett "vanligt parti" förutom de avvikelser man har med invandring och så.

Varbergs lokala partilandskap


I ett "Icke-politiskt landskap" där skillnaderna är i det närmast obefintliga mellan partierna hur beter sig då väljarna? Möjligen blir det som händer ovanifrån viktigare och vägleder då vi har ett kommunfullmäktige som känns mer slätstruket än ett sandkorn i öknen utan profiler.

Möjligen har Sverigedemokraterna medvind. De har nu fått säte i våra nämnder och i kommunstyrelsen vilket de ALDRIG haft tidigare. Det ger mer insyn de ger företräde vid debatter i kf men jag har redan hittat SD:s akilleshäl lokalt.

SD har INGEN ledamot från kommunfullmäktige som sitter i barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden
. Dvs i de mjuka nämnderna finns ingen som kan gå upp och prata med insyn i de här frågorna. Det ger ett kantigt intryck och som jag tror kommer att hämma SD:s förmåga att växa i Varberg.

MP har efter många års "ökenvandring" fått tillträde i maktens boning. Ett ständigt oppositionsparti med mycket nytt folk på nya platser. Var finns profilen? Ja inte är det i någon av de nämnder där KF-ledamöterna har platser. Tämligen intetsägande och jag förmodar att MP kommer att i nästa val tappa hälften av platserna.

C då. Jo de har tre strategiska ordföranden som har bra profil och samtliga sitter i kommunfullmäktige. Helt klart är centern ett parti som är svåra att rubba i Varberg med en stensäker besättning som är fast förankrad på landsbygden. Bra rikstrend också.

M har stabila ordföranden men låt mig säga lite väl mycket med "erfaret" folk. Ger intryck att vara stelt och inte vilja förnya. Ett förvaltarparti i Varberg.

FP och KD är de två svaga partierna i alliansen i Vbg. Har ingen bra trend heller från riks som ger dem hjälp att lyfta.

S kan ha fördel av att MP nu sitter ihop med borgarna vilket ger en och annan extra röst. ( Samtidigt plockar inte MP hem något att sitta med i majoriteten annars hade en maktförskjutning i nästa val kunnat vara möjlig ).

V som varit inne i en svacka i Varberg har tappat mycket av sitt forna inflytande just tack vare att det "tredje benet" MP nu befinner sig på fel planhalva. Men jag ser utifrån rikstrenden att V har förutsättningar att växa. De gjorde enligt min mening en urusel och tam valrörelse där S överglänste dem helt.

SPI lämnar jag därhän ger dem inte stora chanser att klara nästa val då deras frontfigur Nils-Åke Dahlgren lämnat politiken och dragfrågan tunnelmotståndet nu är körd för partiet att fixa röster på. SD har för övrigt knyckt frågan från dem.

Inga kommentarer: