< div id=”header ”>< / div>

lördag 9 maj 2015

Fredrik Reinfeldt lade grunden till #DÖ


DÖ diskuteras ju flitigt inom M. De verkar inte helt nöjda.
Den här analysen av Tomas Ramberg i veckans "Det politiska spelet fångar några intressanta vinklar:


"DÖ har utvecklats som politisk fråga.
Från vad de borgerliga partierna då, i vecka 52, beskrev som en stor seger för sina krav. De borgerliga hade skrivit en artikel i samband med budgetkrisen ”Regeringen har lagt sig platt för våra krav att det ska bli möjligt för en minoritetsregering att regera, sånt som vi drivit under vår tid vid makten”.
Å sen har det blivit något regeringen älskar och de borgerliga hatar.

Det här har blivit ett problem för moderaterna, men också till ett bekymmer för alliansen. Olika partier säger olika saker. Syftet från de borgerliga, framförallt M, var att hålla ihop alliansen och blockpolitiken, så att en moderat statsminister kunde komma tillbaka nästa val. Men nu verkar DÖ kunna splittra alliansen, med Finn Bengtsson i spetsen…

…det finns en annan ironi. DÖ uppfanns ju av M:s ledning när Reinfeldt var partiledare. Det var de som kom på iden. Reinfeldt drev mer än ett år före valet: han gick till val på att Socialdemokraterna måste regera med MP och V och om de då blir en större minoritet än alliansen så lovade han att de skulle få regera. Reinfeldt drev det som en taktisk fråga för att kunna bunta ihop partierna så att det skulle vara lättare att bekämpa dem i valet. Sen vann ju de valet. Men det är ju hans uppfinning det här att den största koalitionen ska regera landet, oavsett om den har majoritet eller inte.
Han ville bevara blockpolitiken. I vecka 52 var DÖ en seger för M, men det har ju visat sig vara en pyrrusseger."

Inga kommentarer: