< div id=”header ”>< / div>

söndag 29 mars 2015

Med decemberöverenskommelsen dog oppositionen ut på alla nivåer !


DÖdsdansen för alliansen? Jag har funderat ett tag varför alliansen gick med i den s.k. decemberöverenskommelsen.

Alla är inte lika begeistrade när de nu ser att regeringen planerar för att verkligen genomföra sin politik.

Bland annat publicerades denna blogg på moderaterna i Varbergs facebook-sida då uppgörelsen togs. Ett av syftena var att Vänsterpartiet skulle få inflytande i regeringen. Jag häpnar.

Vänsterpartiet ingår inte ens i decemberuppgörelsen och står som enda partier ihop med SD att göra som de vill.

För S och MP har det varit önskvärt med överenskommelser med alliansen men det kan de strunta i och istället lägga fram det de vill och ge V en skärv om de stödjer budgeten vilket tycks vara ett av syftet med decemberöverenskommelsen.

Själv tror jag på majoritetskonstellationer och det är där man får ta stötarna. Om vi skulle ha en lokal decemberuppgörelse i Varberg konstaterar jag att alliansen skulle regerat vidare i minoritet utan miljöpartiet. Hur skulle det se ut?

Eftersom oppositionen är splittrad i två block lokalt i Varberg (S+V) (SD+SPI) hade alliansen haft fritt fram att spela ut de båda blocken mot varandra i annat fall gjort en "decemberöverenskommelse" lokalt för att få det att fungera.

Nu ingår MP i alliansblocket och kontentan av detta vet vi inte än. Men så länge S jamsar med är det väldigt breda majoriteter i Varberg. Oppositionen syns knappt och kommunpolitiken känns ganska avslagen för närvarande.

I vilket fall som helst finns en förvirring bland väljarna. MP ingår i regering på alla nivåer oavsett vänster eller höger. Får igenom något men också stryk. SD stängs utanför och alliansen har lämnat "walkover" att den som regerar får regera.

Fast i Varberg känns det nästan tvärtom S har gett upp och har lämnat fältet fritt för grönalliansen att styra. Fast det gynnar förstås mest moderaterna och det vet de om också.

Inga kommentarer: