< div id=”header ”>< / div>

fredag 9 januari 2015

Socialt företagande ersätter fas 3 ?


Kan socialt företagande vara lösningen på det misslyckade fas 3? Det är väl när man känner ett egenvärde som det kan bli något inte bara som en bricka i statistiken som andra tjänar pengar på?

Vad innebär Socialt företagande?

Tyvärr finns ingen vedertagen definition av vad socialt företagande egentligen står för. Vilket betyder att olika aktörer förklarar sina verksamheter olika. Den gemensamma faktorn är dock oftast företagens strävan att skapa arbetstillfällen för människor som stått utan för arbetsmarknaden allt för länge.Socialt företagande för Prio1 innebär att vi:

•Integrerar människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.
• Är fristående från offentlig verksamhet.
• Återinvesterar överskott.
• Skapar delaktighet för sina medarbetare.
• Arbetar i den sk. 3:e sektorn, i gränslandet mellan näringslivet och de ideella verksamheten.
•Konkurrerar på samma villkor som övriga företag i samhället.

Definitionen Socialt företagande

Sociala företag och sociala arbetskooperativ är relativt nya begrepp i Sverige och det finns därför ingen allmänt vedertagen definition. Det finns heller ingen lagstiftning eller regelverk särskilt för sociala företag. I de flesta fall när man nämner sociala företag avser man företag som har som mål att skapa fler arbetstillfällen för grupper som har svårt att få arbete beroende på till exempel funktionshinder, lång tid utanför arbetsmarknaden, tidigare missbruk eller som av andra skäl inte får chansen eller inte kan arbeta full tid.

Dessa sociala företag kan beskrivas som företag som:
• Har som ändamål att integrera personer som har svårigheter att få jobb på arbetsmarknaden
• Huvudsakligen återinvesterar sina vinster i egna eller liknande verksamheter
• Skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande, avtal eller på annat väl dokumenterat sätt
• Är organisatoriskt fristående från offentlig verksamhet.

Den flesta sociala företag är organiserade som sociala arbetskooperativ. Det innebär att de följer de kooperativa principerna där demokrati och deltagande är viktigt. De som arbetar i kooperativet är medlemmar och äger tillsammans sitt företag.

Inom EU använder man begreppet sociala företag lite olika. Ibland menar man i stort sett alla företag som utför sociala tjänster, utan att vara en del av offentlig sektor, till exempel äldre- eller barnomsorg. I några av medlemsstaterna finns särskild lagstiftning för sociala företag, både de som ska skapa arbetstillfällen och de som utför sociala tjänster

Vad är ett Socialt företag?

Tillväxtverket definierar ett Socialt företag enligt följande kriterier:
1.Kan ha vilken juridisk form som helst.
2.Är vinstgenererande men återinvesterar eventuell vinst i den egna alternativt likvärdig verksamhet. Alltså inte vinstutdelande till t e x ägare och investerare.
3.Arbetar för att inkludera människor som ligger långt från arbetsmarknaden och bygger sin företagskultur utifrån empowerment och delaktighet.
4.Fristående från offentlig verksamhet.

Ett Socialt företag arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering med offentliga aktörer som kunder alternativt i kombination med produkter och tjänster som erbjuds till vilken kundgrupp och marknad som helst.

Idag finns det drygt 300 Sociala företag i Sverige utifrån ovanstående kriterier och växer med ca 60-70 företag per år.
Vi har en relativt kort historia vad gäller socialt företagande om vi jämför med resten av världen. Vi kan däremot se en stark ökning vad gäller sociala innovationer, företag med CSR-profil, sociala projekt och ökat samarbete bland offentliga aktörer som till exempel kommuner, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och landsting. Alla med riktning mot olika typer av sociala och samhällsnyttiga mål.
Med den tydliga trenden och ett klart behov av en utvidgad arbetsmarknad så finns det goda förutsättningar att vi i framtiden kommer att se många fler Sociala företag uppstå med olika typer av affärsidéer och upplägg.

Vad är socialt företagande?


Socialt företagande handlar om människor snarare än om den ekonomiska vinst som präglar traditionellt företagande. Ett socialt företag bedriver sin verksamhet i ett arbetsintegrerande syfte och återinvesterar i huvudsak den ekonomiska vinsten för att kunna integrera fler människor som står utanför arbetsmarknaden.

Idag har vi ett samhälle där olika grupper av olika anledningar hamnat långt utanför arbetsmarknaden. Och ju längre ifrån, desto svårare är det att ta sig tillbaka. Sociala företag är därför oerhört viktiga för att skapa chanser och möjligheter för tusentals människor att få värdefull erfarenhet, kompetens och nyckeln till ett nytt liv. Det viktigaste är att detta är riktiga, livskraftiga företag och riktiga, meningsfulla arbetsuppgifter. Det är avgörande för att ge medarbetarna delaktighet, ägandeskap och den identitet det innebär att ha ett arbete.


Vad är sociala företag

Arbetsskapande sociala företag är sociala företag vars primära syfte är att skapa jobb för personer som har det svårare på arbetsmarknaden.

Dessa sociala företag ska erbjuda delaktighet för medarbetarna t ex genom att de kan bli ägare/medlem i företaget och vinsterna ska huvudsakligen återinvesteras i företaget eller i nya företag som har samma primära syfte. Enligt den definition som Tillväxtverket i samarbete med andra aktörer tagit fram, ska de också vara fristående från offentlig sektor.

Ofta kallas dessa företag arbetsintegrerande sociala företag

Göteborg har Sveriges största koncentration av sociala företag. Många av dem är medlemmar i Coompanion Göteborgsregionen.

Länkar om sociala företag : Sofisam , Arbetsförmedlingen


1 kommentar:

Anna-Maria Eriksson sa...

Sociala företag är fantastiska - om de sköts på ett bra sätt. Det är ett underbart bra sätt i alla fall att få folk som står utanför arbetsmarknaden en fot in.

Det enda problemet är väl att många idéer kanske är lite enformiga men egentligen kan vilken typ av verksamhet som helst skapas som ett socialt företag.

Egentligen borde alla företag vara "sociala" i den bemärkelsen att de inte bara tänker på vinster och utdelning till aktieägare. Ge bättre löner istället och mer individuell påverkan på arbetsuppgifter och tid så tror jag nog att fler hade blivit mer nöjda.