< div id=”header ”>< / div>

lördag 1 november 2014

Sträckan är lagd för styre på alla tre nivåer i Halland för MP !


Ny månad november.Halloween och sedan Alla Helgonsdag på det. Dystert ute höslöven ligger tätt på marken och fler är på väg. Kallare ute och mörkare. Svårare att få kontakt med folk.De verkar gömma sig nu.

Ja så kan man också starta ett blogginlägg i en månad. Jag har nämligen inte lust att kommentera tillsättningar i regeringskansliet, ministrars fadäser i en regering som oppositionspartier i alliansen släppt fram och försöker få hål på. Det kommer att slå tillbaka mot dem själva.

Så här efter valet konstaterar jag att opinionsläget fortfarande gör att rödgrönt ihop de som SAKNADE ett regeringsalternativ före valet fortfarande är större än alliansen som SAKNAR en oppositionsgestalt just nu. SD har sjukskrivit sin partiledare men vad gör det ingen vill ju samarbeta med dem ändå.

Möjligen kan man säga att regeringen trots alla brister klarat sig bättre än många förståigpåare trodde. Det var ju faktiskt alliansen som krävde att S och MP skulle ta stöd av V för att få igenom en budget som regering inte de själva. De kallar sig ju dessutom "samarbetsregering" med öppning åt alla håll utom SD.

Alliansen är i riksdagen kvar i blockpolitiken medan det ute i landet bildas alla möjliga konstellationer men få byggda på enbart alliansen.Bara i Halland har S nästlat sig in som regeringsbildare i Hylte sedan FP hoppat av allianståget.

I Halmstad, Falkenberg och Varberg finns det en närmare Alliansen+ samverkan med MP, i Laholm något lösare men ändå. I regionen kvarstår MP i femklövern. Kungsbacka svårbemästrat för MP trots ett kanonresultat men jag hör inget jubel därifrån längre.

Skulle Halland bilda modell för nästa regeringsbildning är det snarare Alliansen+ som ligger närmast tillhands.Vem som gått åt vilket håll får man gissa sig till men miljöpartiet har seglat in i majoriteter här som var något osannolika för några år sedan.

Jag tror det kommer att skära sig en del hur MP nu kommer att förhålla sig till riksnivån här i Halland. S är ett oppositionsparti trots regeringsansvar medan MP sitter på alla nivåer ungefär som centern gjorde innan. Det betyder mer fokus på partiet. Alliansen ska samarbeta med MP men kastar ändå mycket skit på regeringspolitiken.

Lokalt är jag spänd på alla våra "förnyare" lokalt i MP Varberg som nu ska pröva lyckan i majoritet i MP. Förhandlingsgruppen satt i en dryg månad, valberedningen har haft kortare tid än vanligt att sno ihop ett gäng till posterna. Men som jag ser det har det gjorts ett bra jobb utifrån förutsättningarna.

Inga kommentarer: