< div id=”header ”>< / div>

onsdag 26 november 2014

"Nya" M i Varberg kommer att belöna partier som tar ekonomiskt ansvar med mer delaktighet i besluten !

Frågan är hur S har tänkt att samla majoriteter i Varbergs kommunfullmäktige då de endast har ett parti att göra detta med i fortsättningen? Det är moderaterna. Å andra sidan leder deras förslag ofrånkomligen att skatten måste höjas i Varberg om dessa "viker".


Kanske var det bra att S i valrörelsen fick driva sitt eget race. De fick röstmaximera bäst de ville samma gäller alliansen. Det lämnade utrymme för andra att driva sin politik och utan jämförelse lyckades SD bäst i valet även om både MP och C gjorde bäst ifrån sig i den "nya" majoriteten som bildades efter valet sedan.

Budgetomröstningen i kommunfullmäktige slutade med att "grönalliansen" tog hem spelet och med 33 rösters övervikt ja även SPI anslöt ger nämnderna mandat att driva en bred politik utan att ha med rött. SD lade ner sina röster då de inte fått vara med att ta fram någon budget.

Frågan är vad S uppgift blir i nämnderna nu när de inte fått mättat sig? Ett notoriskt gnällparti som bara kräver mera och notoriskt motarbetar allt som inte kommer från dem själva eller söker majoritet över huvudet med M när möjligheten finns?

Tidigare erfarenhet är att de båda kommunråden S och M lurpassat på varandra men har en känsla av att Lotta Stenkil kommer att hålla på sig mer än Jörgen Warborn som var lite "Knoll och Tott" ihop med Jana och vara mer lyhörd för att tillfredställa grönalliansen i första hand.

Inte minst sedan en så stor andel partier tagit ekonomiskt ansvar som det heter. Det gäller att samla majoriteter och budgeten är lagd. S och V är valsamverkande partier vad gäller att tillsätta representation i nämnder men utan tvekan lär V vara det partiet som mest har förlorat att MP bytte sida.

Med ett ganska vänsterinriktat socialdemokratiskt parti lämnar det utrymme för andra partier att göra sig mer hörda. Egentliga vågmästaren trots valförlusten är dock moderaterna som kommer att besätta de mesta av ordförandeposterna i nämnder och bolag. C i Varberg är tredje största parti och kommer att profilera sig hårt där de har ordförandeposter.

Framskjutna positioner har framförallt miljöpartiet fått men det gäller att göra politik av det också. Det är en ganska färsk församling som kräver viss inskolning och formering som nu lotsas fram.

Nu finns det nya inslag i alla partier och även om det inte är jämställt tillräckligt med MP:s rekrytering finns det en ambition att ha föryngrat en del. Att lyckas med allt man förutsatt sig tar tid och uppbyggnad men klart är att MP skjutit fram sina positioner. En intressant tid väntar i Varberg med ett nytt politiskt landskap.

Inga kommentarer: