< div id=”header ”>< / div>

måndag 27 oktober 2014

Var står politikerna i Varberg när det gäller hemlösa, romer och svårplacerade?

För ett antal år sedan skrev jag en motion som behandlade hemlösas situation i Varberg. Det var då aktuellt att bygga ett "stödboende" i Tvååker att samla upp svårplacerade kategorier. Yttrandet från socialnämnden blev då att avslå motionen.

Istället för ett samlat stödboende byggde kommunen vidare på idén "housing first". Frågan är om det gjorts någon utvärdering på den för något samlat stödboende blev aldrig av. Istället har GBC Getteröns behandlingscenter monterat ner sin verksamhet dit akut behövande kunde samlas och den missbruksvård som var i anknytning i det närmaste slaktats.

Vi har fått ytterligare en kategori som syns utanför våra mataffärer och andra publika ställen: Romerna förr kallade zigenare numera titulerade "Eu-migranter". Lasse Diding känd varbergsprofil satsar både sig själv och sina pengar för att tillsammans med föreningen Lyktan göra tillvaron dräglig för denna grupp i Varberg.

Frågan är vad vi har kommunen? Jag ställde fråga den 14 september på denna valperiod sista kommunfullmäktigemöte. Fick ett "tjänstemannasvar" från avgående socialnämndens ordförande Lena Andersson att situationen är under kontroll men kan göras bättre.

Det blir en grannlaga uppgift för den NYA socialnämnden att handlägga problematiken med olika kategorier och grupper. Jag tror inte på idén att tjänstemannasera allting då det politiska landskapet förändrats som det gjort. Saker måste upp till ytan och inte gömmas undan. Men VAR står politikerna i Varberg?

Inga kommentarer: