< div id=”header ”>< / div>

måndag 13 oktober 2014

SD är miljöpartiets "naturliga motpol" !


Att "förklara" bort SD i en samverkan är för de flesta enkelt. Det är deras RIKSPOLITIK som skrämmer andra partier att vilja samarbeta med dem hur gosiga de än är på lokal nivå.

Valresultat hur man än vrider det baseras ju oftast på vilka partierna tar hit under valrörelsen och hur man själva framställer den egna politiken lokalt.. Det är ingen direkt hemlighet att både Jimmie Åkesson och Björn Söder hade ganska bra med både åhörare och polisuppbåd vid sina besök i Varberg för att hjälpa "lokal-SD" att dra väljare. Ja Björn Söder något mindre med åhörare men ändå.


Nu har det ändå för Varbergs del uppenbarat sig ett valresultat där framförallt moderaterna av olika anledningar tappat mandat och SD gått lika många mandat fram.Vad händer då? Det rödgröna blocket om så vill behöver inte göra någonting samtliga partier behåller sina mandat och röstmässigt gick samtliga rödgröna fram. Status quo-läge dock mandatmässigt.

Alliansen som styr i Varberg suktade efter egen absolut majoritet och också sådana utspel i anslutning till valet. Frågan är om de inte borde haft en gemensam valstuga också då hade det varit ännu tydligare.

När nu alliansen inte fick sin absoluta majoritet och det inte ens räckte att tillkalla SPI med sina två mandat sträcker man nu som först ut handen till MP och vill ha i stånd ett samarbete. Något som man inte gjorde FÖRE valet utan det var först när valresultatet indikerade att 27+4=31 alltså majoritet som detta blev intressant.

På oppositionssidan ser det ganska splittrat ut. Jag har varit väldigt TYDLIG att det rödgröna samarbetet fungerat väldigt dåligt eller inte alls i mina blogginlägg. Det ger därför MP ett sämre förhandlingsläge gentemot alliansen än t.ex. i Halmstad där MP kunnat kapa åt sig fyra ordförandeposter men där MP har lika många mandat som MP i Varberg.

För mig står det ganska självklart att MP nu går in i ett majoritetssamarbete antingen bredare än det som varit i minoritetsläget eller på något annat sätt. För mig är SD en motpol vilket samarbete än MP väljer och då inget annat parti vill eller önskar valsamverka med dem återstår alla andra partierna som finns tillhands.

Inga kommentarer: