< div id=”header ”>< / div>

tisdag 21 oktober 2014

Klart med styret i Region Halland med MP + Alliansen men med problem inom kollektivtrafik och sjukvården!


Noterar att strejken mot Öresundståg tidigare i år så ger det en nota till skattebetalarna. Sedan har SJ skärpt till sig och satt in sju nya tåg sedan årskiftet.Det lutar åt en förlust för Hallandstrafiken på 50 miljoner. Annars är allt sig likt det blir Alliansen + MP som styr Region Halland.

I den något komplicerade bilden där Hallandstrafiken ligger som ett bolag under regionen har politikerna i de fem partierna nu kommit överens hur styret ska se ut. Konstaterar att norrut i Västra Götaland är det numera också MP+ Alliansen.

För miljöpartiets del har jag varit koncentrerad hur det går för vår del i Varberg då regionens gruppledare stod så långt ner som på plats nr 7 på den dominerande "Halmstadlistan". Det rättade väljarna till i valkrets Varberg där Stefan Edlund kryssades in. Förmodligen tänkbar ordförande i Varbergsnämnden efter KD:s Kalle Svensson.

För Varbergs del ett hyfsat regionval där MP hade fyra röster mer än folkpartiet som i regionen dock är starkare sett till helheten. I och med inkryssningen förlorade inte MP på att ha en lista för regionen då väljarna rättade till det i slutändan. Något att tänka på inför kommande val.

För miljöpartiets del fick MP också hand om psykiatri, patient och två folkhälsonämnder i Halmstad respektive Varberg. Förmodar att upplägget var tänkt något annat hos valstrategerna men passar Varberg alldeles utmärkt. Varbergs ledamot blir nu vald på "eget mandat", får en politisk plattform och kommer att vara med i majoritet i samma konstellation i både region och kommun.

Förutom problem med Hallandstrafiken i nuläget dras också sjukvården med diverse problem och det har tvingat regionen att från och med årsskiftet höja skatten bland annat. Det blir en icke avundsvärd uppgift att lösa detta där det bara var två av de styrande partier som gick framåt i valet: Centerpartiet och Miljöpartiet men där oppositionen känns en aning splittrad. Där ingår förutom S och V också SD.

Inga kommentarer: