< div id=”header ”>< / div>

fredag 12 september 2014

Grattis Varberg det kan bli rödgrönt minoritetsstyre om det går som jag tippar!

Två superkommuner i norra Halland har intressanta kommunval. I den ena har Tommy Rydfeldt bloggat och den andra jag. Vi ingår med våra partier FP och MP i ett partnerskap i vår Region Halland ska nämnas också.

Jag ska här uppdatera min blogg från 14 april där jag tippade valet i Varberg

Moderaterna 15 mandat (-3)

Moderaterna stora stjärna Jörgen Warborn lämnar kommunen och blir riksdagsledamot ett stort avbräck då han varit den stora sammanhållande ledaren inte bara för alliansen utan också haft ett stort finger för den positiva utvecklingen Varberg haft under valperioden där alla partier kan känna sig nöjda med någonting. Outstanding för M:s framgång i förra kommunvalet! Går inte att ersättas på en kafferast hur som helst.

Folkpartiet 4 mandat (+-0) (

Partiet har en tråkig stämpel men har fått fram ett nytt förstanamn med en positiv framtoning. Men partiet räcker inte till då nyrekryteringen bland yngre gångbara namn saknas. Företrädesvis äldre väljare röstar på folkpartiet.

Centerpartiet 6 mandat (-1)

Partiet har en mycket markant landsbygdsprofil och har också påverkat andra partier att tänka stad och land inte enbart förtätning i innerstan. Spelar och kommer att spela en roll inte minst för att hålla ihop kommunens alla delar. Har dock starka ordförandekandidater med vana att svinga en klubba. Starka på landsbygden men i stort sett utplånat som "stadsparti". Tappar!

Kristdemokraterna 2 mandat (+-0)

Den dominerande personen i KD Lilith Svensson lämnar scenen men andra fyller luckan och de har blivit ett stabilare parti igen då andra lyfts fram. Har dock ingen riktig profil i varbergspolitiken utan har blivit ett allmänparti bland alla andra.

Miljöpartiet 5 mandat(+1)

MP har fått ordning på trupperna och vi har drivit en enorm valrörelse baserad främst på nätet jag och Martin Bagge. Vi har försökt lyfta fram listan som lag men även givit personer med profil att kunna komma fram. Många nya på listan som är oprövade i politiska sammanhang. Men sammantaget med nymuera mer samordning i politiken och organisationen SKA det räcka till ett mandat till annars är det något som gått fel.

Socialdemokraterna 20 mandat (+3)

Inget enskilt parti har kampanjat så hårt som S. Jana Nilsson toppnamnet syns och hörs var som helst och har svar på alla frågor. Ett allvarligt hot mot främst V som inte kommer fram alls och SPI som kommer helt bort. Det är i huvudsak deras tänkta framgångar som får släppa till när S går fram.

Vänsterpartiet 2 mandat (+-0)

Hade förväntat mig mer av vänstern men de verkar vara ett trött parti i Varberg. De har en mycket stark kärna ungefär som KD. Vänstern i alla väder men aldrig några nya kläder. De håller ställningarna går fram röstmässigt men tyvärr inga fler mandat men så nära.

SPI 1 mandat (-1)

Partiet har en eldsjäl kvar och borde egentligen åka ur. Men de kommer att klara sig på håret för det finns fortfarande väljare kvar som tror på Östra Spåret.

SD 3 mandat (+1)

Partiet är i toppen mer moget än tidigare. De har breddat sig men basen är fortfarande svag i partiet. Det räcker ändå till en valframgång!

Ska vi räkna block då: V 2 + S 23 + MP 5 = 30 mandat för de rödgröna M 15 + Fp 4 + C 6 + Kd 2 = 27 mandat (SPI 1 mandat , SD 3 mandat)

Inga kommentarer: