< div id=”header ”>< / div>

torsdag 26 juni 2014

Strömt i havet men blåst på vindkraften utanför Kattegatt!

Nej till havsbaserad vindkraft i Kattegatt tycks glädja en del då mark- och miljödomstolen sagt sitt. Det finns många miljöaspekter som störning av lekplatser för torsk och att skrämma tumlare under parningstiden men också ekonomiska om lönsamheten i projektet.

Politisk ett stort bakslag för partier som förespråkar vindkraft till havs. I stort sett finns det ett markant motstånd mot landbaserat i norra Halland förutom det som är beslutat så den dörren lär vara stängd iaf vad gäller storskaliga på 150 meter.

En olycka lär inte komma ensam så är den skatteplanerade rabatten på egen el uppskjuten något år på grund av EU-regler samt att priset på el lär vara rekordlågt. Det blåser visserligen vänstervindar men tydligen inte i dessa frågor för tillfället. Stopp för vindkraft, rekordlåga elpriser och trögt att kunna producera eget lär inte bli den skjuts som MP har tänkt sig när "de" vunnit valet.

Nu är jag främst en förespråkare för att energieffektivisera, att ställa om till ett lågenergisamhälle, använda mer av småskalig solteknik och även det i vind så jag gråter inte floder om inte det byggs så mycket storskalig vindkraft.

Men för många som tänkt sig lösa kärnkraftens avveckling och fossilanvändningen på ett smart sätt lär det komma som en överraskning att i Halland lär det vara stopp för vindkraftsutbyggnaden nu i storskalig form.
De särlingar som funnits i miljöpartiet i Varberg som varnat för detta att det bara är att köra på med förnybart har nu domstolsbeslut att vi nu får kavla upp armarna för i vårt närområde är dörren stängd.

Men försök gärna stänga ner Ringhals vi har ström så det räcker inte minst havet utanför är strömt och också fiskekänsligt. Dock inte för röstfiskare!

Inga kommentarer: