< div id=”header ”>< / div>

fredag 20 juni 2014

SD tycks vilja bli "rumsrena" på europanivån men i Varberg gäller inte detta!

Intressant Vitbok som EXPO get ut som kan läsas här ang SD:s historik 1988-2014 ungefär under den tid jag varit parlamentarisk aktiv med lite avbrott. SD har nu blivit ett EU-parti också och ingår i en grupp vilket antagligen gördem mer rumsrena för en del och andra mer renläriga i den gamla fållan tycker de sålt sig.

I Varbergs kommunfullmäktige har SD varit representerat med två mandat sedan 2006 men ännu inte fått nyckelställning att vara vågmästare mellan blocken. Alliansen har haft egen majoritet men det kan mycket väl bli så att SD kommer att få sin efterlängtade position efter höstens val då siffrorna för alliansen inte ser så där lovande ut.

I Varberg har SD drivit en ortodox typisk SD-politik där i stort sett bara invandrarfrågan intresserat partiet. De är mycket anonyma i andra frågor även om det gjorts försök att bryta igenom med annat. Dock utan större framgång. Exempel är sista kf-mötet inför valet där SD spelar martyrer att det tas emot 55 flyktingar enligt avtal med Migrationsverket. 59-2 slutade omröstningen och jag var en av dem som röstade för detta.

Jag FÖRSTÅR att det upplevs som ett problem att kommunen som har bostadsbrist ska få ytterligare innevånare som bosätter sig här. Men det bör rimligtvis gälla alla som vill ha bostad inklusive mig själv. Vi ska inte ställa grupp mot grupp utan istället inventera hur vi smidigast och bäst löser problematiken.

Ett stort problem är att flyktingen inte väljer utan blir placerad. Det gäller särskilda regler under ett antal år.Precis som det gäller för den som har skuldsanering och saknar inkomst där enda vägen är att gå genom sociala kontrakt.

De som enligt SD är diskriminerade är isf den som redan har sitt på det torra med kontakter, är etablerade medborgare, har valfriheten att välja bostadsort och boenden med mera. Många har ju valt att bo i Varberg men har sin försörjning på annan ort. Något SD blundar för liksom att det bor människor i andra kommuner men väljer att arbeta i Varbergs kommun.

Det finns också grupper av yngre, arbetslösa som uppmanas att flytta eller söka jobb utanför kommunen om vi inte har matchade jobben här och därmed boende också. Det finns således en stor rörlighet inte minst av inflyttade människor typ äldre som väljer Varberg och det tycks ok för SD. Men flyktingar med krav på sig att utbildas, ingå i praktik och få jobb att bli självförsörjande tycks inte vara ok.

Politik kan förenkla frågeställningar och politik kan ta sig an problematiken. Jag är helt övertygad om att samtliga 59 som röstade för att ta emot flyktingar inte gör det för att vi ska få getton utan integrera de som kommer hit individuellt eller via familjer. En del kommer att flytta vidare och andra flyktingar som finns i andra kommuner när de etablerat sig kommer att flytta hit om de lyckas få boende och jobb.

Vi lever i en globaliserad värld och Sverige har stor invandring jämfört med andra. Varberg har gjort sig kända för att vara den ort som är bäst på flyktingmottagande i Sverige. Nej SD ni bör nog bredda politiken och försöka bli mer rumsrena för jag är övertygad om att det som visade sig i EU-valet så är det i perifiera områden och grupper SD kan få missnöjet att gro.Men andra partier är medvetna om att det är flyktingmottande med kvalitet som krävs om vi ska få en fungerande integration.

1 kommentar:

K R sa...

Intressant Vitbok som EXPO?


Lika intressant vore det som de etablerade partierna gjorde en
egen vitbok om sitt engagemang i rasism och främlingsfientlighet.

Rasbiologiskt institut, skallmätningar och tvångsaborter/steriliseringar.

Partier som genomfört det som man nu anklagar SD för att tänka.

Snacka om dubbelmoral.