< div id=”header ”>< / div>

lördag 21 juni 2014

Lokal identitet lika viktig som globalt tänkande men streamingen i MP har gått för långt!

Dags att kvalificera sig till en ny mandatperiod. Sista kf-mötet före valet den 14 september är avverkat. Visserligen sitter den gamla kf-gruppen ända till oktober månad innan den nya församlingen tar vid. Tror inte heller så många känner till att de som sitter i nämnder och styrelser i regel är valda till den 31 december.

Det är oerhört mycket fokus på rikspolitik just nu och det tas som naturligt att det bara är att hänga med om man "tillhör" ett riksparti. Som en av bildarna av Miljöpartiet ser jag en mycket märklig utveckling av partiet. Det är nu klart starkast på EU-nivån som över huvud taget inte fanns 1980-1981 för svensk del när en partibildning var tänkt att bryta det svenska partisystemet.

Det fanns förr lokala partier som fanns före MP:s tid som ville vara fristående men nära miljöpartiet och MP utvecklades under tiden mer och mer till ett homogent riksparti. I Varberg hade vi ett lokalt parti ett utbrytarparti ur S som hette "Fria Demokraterna" som vi utvecklade samarbete med. Det utvecklades så långt att vi 1982 beslöt att gå fram i landstingsvalet med beteckningen Fria Demokraterna/Miljöpartiet. Varberg var ju en valkrets och partiledaren John Höög ville ha en plattform där.

Det som sedan skedde lokalt var att vi några ytterst oerfarna miljöpartister i koltåldern ville ha miljöpartister inkilat på deras lokala lista vilket FD:s partimöte sade nej till de tyckte vi kunde stödja det lokala partiet. Hastigt och lustigt beslöt vi då på ett lokalt mp-möte att gå fram med en blank mp-lista lokalt där vi en annons ihopskramlad uppmanade de som ville rösta på oss kunde skriva in namn och vi hade tre lokala  frågor vi stod för.

Vi fick 1,1 % i vårt första val.Konstaterade att MP missade landstinget vilket också FD gjorde då också. Majoriteten av våra lokala väljare hade säkert velat ha en mp-lista lokalt men vi trodde på FD men väljarna var det en marginell del som röstade på FD i det valet av "våra" väljare. Vi missade naturligtvis lokalt mandat och FD tappade röster lokalt.

Jag själv hade faktiskt röstat lokalt på FD i två val i rad före MEN det var ett alldeles för brett parti för att acceptera en grön uppstickare kärnkraftsfrågan var känslig. FD hade för övrigt sina rötter ur S och missnöjet låg inte på gröna frågor utan mer att S utvecklats till att ta order uppifrån lokalt och missade stor del de lokala frågorna.

Vad håller MP på med idag?Går de samma utveckling? Det ska inte bedrivas något lokalt arbete utan allting drivs utifrån riks-och regionnivå. Partiet stöps uppifrån och ner. Det var det som gjorde att vår dåvarande samarbetspartner FD bröt sig ur S.De hade ett motsvarande utbrytarparti i Falkenberg också "Aktiv Politik".

Nej jag ser ingen anledning att det bildas något lokalt parti i Varberg det finns tillräckligt många partier.Men det behövs mer fokusering vad partierna lokalt sysslar POLITISKT med och ingångar vad man kan göra mer än att vara "valarbetare" och hjälpa till inför valet och dela ut broschyrer och kolor.

Ett parti är inte som ett bilföretag att det till slut inte har någon lokal identitet längre men MP kanske håller på och utplånar just såna identiteter genom storstadsfixeringen då kanske det behövs mer caffe latte-kokare?

Inga kommentarer: