< div id=”header ”>< / div>

tisdag 3 juni 2014

Arbeta för att leva - eller lev för att arbeta!

Kent Persson moderaternas partisekreterare ägnar den mesta tiden åt att hitta SKILLNADER nu mellan rött och grönt för färgblinda. Ja det finns skillnader fast vi är några som tycker att det ska vara TYDLIGARE vari skillnaderna består.

Det sämsta Kent Persson kan göra är att likställa MP som ett vänsterparti för att marginalsera exempelvis krav på arbetstidsförkortning . Det behövs göras stegvis helst avtalsvägen och möjliggöras av arbetsgivare som förstår att få en bättre fungerande arbetssituation.

Det går t.ex. inte att driva igenom lagförslag om det inte finns en facklig vilja i basen och arbetsgivare som underlättar främst då i det offentliga på samma sätt som rätt till heltid blivit ett krav som både fack och S drivit länge. MP har haft mycket fokusering kring skolans arbetssituation och behovet av bättre kvalitet i såväl undervisning som lärarnas situation.

Men heltid baserat på 40-timmarsveckan kan låta lite mossigt. Det finns krav att vi ska kunna arbeta längre men många inom vård- köks- och städyrken säger att de inte ens orkar till pension. Vad har Kent Persson för svar till dem? Är de vänsterpopulister om de sjukskriver sig, vill dra ner men tvingas av ekonomiska skäl hålla takten för att stressen tär på dem? Är det inte bättre att ta ut ökad effektivitet, det utrymme som finns i form av  kortare arbetstid för att ORKA längre i arbetslivet och vara effektivare på jobbet?

Den arbetsförkortning att dra ner på normalarbetstiden ställs mot moderaternas tillväxtmani. Jag har själv under en tid arbetat i industrin i 14 år och fick magsår på kuppen vid 32 års ålder. Fick order av läkarna lägg av med detta annars får du det igen. Jag jobbade en del övertid då vid toppar och var som Charlie Chaplin i Dikatorn. M:s politik är att slå ut människor , sätta de utslagna i "sysselsättningsfas" med försämrade villkor och fasa fram till pension.

Sedan att Lena Mellin i Aftonbladet spär på att S egentligen står för samma tillväxtlinje som M förtar inte behovet från de grupper inom både LO-led och inom tjänstemän- och lärarsektorn som behöver en bättre arbetssituation för att klara sin kvalitet i jobbet. Däri ligger en veckovis arbetstidförkortning att vara fräsch på jobbet och ha lusten kvar att gå dit på måndagen.

Inga kommentarer: