< div id=”header ”>< / div>

onsdag 28 maj 2014

Guldläge för S, C och MP att bilda trio och ta över ledningen i Varberg!

Detta kanske är mest intressant för VARBERG men med tanke på den ytliga rapportering som jag hitills sett angående EU-valet med RUBRIKER och SIFFROR är det intressant att gräva lite djupare. Jag utgår från hur de media rapporterar där det läggs fokus på vinnare och förlorare vilket för mig inte säger nånting om det inte görs riktig analys.

Helt klart bör vara att om det vore val idag så tappar alliansen sin absoluta majoritet. Sedan är det en smakfråga ifall de skulle stödja sig på SD eller släppa fram något annat vid oklart läge. För rödgrönt handlar det om hur dominerande S tänker sig. I vilket fall som helst problem för traditionell blockpolitik.

Med tanke på att C gjorde ett så förhållandevis starkt val med starka traditioner och med stabila ordföranden i bl.a. byggnadsnämnden, kultur- och fritid och servicenämnden ser jag dem som en joker i Varberg. Var det valet 2002 som HN gick ut och frågade vem Jana Nilsson (S) starke man nämnde och frågade vem han kunde tänka sig som allianspartner? Var det inte centern som nämndes då jovisst.

Placera in MP i den duon och det kan bli en trio med vinnare efter valet i september. Lättare att förhandla med VINNARE än någon som förlorat. MP och C skulle kunna ingå i en borgerlig allians men varför låta M ingå som förlorare och dessutom förlorar sin främsta kapten till riksdagen? Dessutom ligger trion M-FP-KD ganska nära varandra och troligen inte speciellt förtjusta att låta C och MP ta för sig vid en alliansförlust.

S är starka i staden främst de stora områdena Sörse och Håsten och C på landsbygden MP däremellan i centrumnära lägen. När jag ser valresultatet för Varberg i delar framträder detta som en intressant trio. Visserligen gjorde S inget jubelval nu men jag räknar dem som starkare i nationella valet precis som jag räknar med att C kan lyfta sig lokalt. MP har många nya och oklart idag hur vi mäktar med valframgångar och därefter ansvarstagande i styret.

Som jag ser det lokalt finns en stark lutning åt vänster hos S i Varberg. Man vill gärna ha med V vilket underminerar MP:s inflytande i ett rödgrönt styre. C vill gärna luta sig i en fyrpartiallians och slippa konkurrensen om de "gröna" frågorna där också MP ingår. Men nångång måste vi våga tänka nytt i #kreativaVarberg  för vad röstar vi om annars?

Inga kommentarer: