< div id=”header ”>< / div>

lördag 8 mars 2014

Apropå Vattenfalls samråd om NY kärnkraft i Varberg !

Från Vattenfalls samråd i Varberg
Vattenfall har inlett en del samråd då det sedan januari 2011 öppnades för att bygga nya kärnkraftverk enligt den energiöverenskommelse som alliansen är överens om. Låt säga att det ses som en kompromiss hur den egentliga energipolitiken ändå kommer att se ut.

Det står ganska klart att de 10 kärnkraftverk som nu finns egentligen redan borde varit avvecklade och går på övertid. De borde då ses som ett ”elöverskott” och problemet om avfallet borde väcka större intresse med nedmontering av uttjänta verk, något förlegat som lätt borde varit under utfasning.

Det behövs baskraft påstår förespråkarna för säker och billig el.Ny kärnkraft är en långsiktig planeringshistoria och endast tre orter är aktuella för lokaliseringen. Just de orter där det redan idag finns kärnkraftproduktion :Varberg,Östhammar och Oskarshamn. Ett politiskt beslut och har inget att göra med el-och energibehovet.

Det finns redan ett elzonsystem introducerat via EU-överenskommelser och sett till det så har södra Sverige befriats från kärnkraften då Barsebäck-verken stängts av och inget nytt  beträffande ny kärnkraft är aktuellt att lokaliseras där. Barsebäck är således vägledande.

Ett problem med dessa verk som togs ur drift 1999 och 2005 är att effekten höjdes och någon tidsplan för avstängning av de andra aktuella kärnkraftsverken aldrig gjordes. Det lämnades öppet.

Ny kärnkraft vid befintliga verk lär bli mycket komplicerat inte minst vid Ringhals då Varbergs kommun i ett tidigare skede på 90-talet motsatt sig såväl gaseldat kraftverk bredvid de befintliga verken och att SKB fick provborra för slutförvaret.

Möjligen tassar Vattenfall ganska försiktigt då det också förekommer misslyckanden i Tyskland samt en energiomställning där kärnkraften ska fasas ut antagen i bred enighet. Troligen håller Vattenfall olika dörrar öppna då det är möjligt att planera för ny kärnkraft här hemma. 


Men en ny energiöverenskommelse kommer med all säkerhet att stänga dörren för den samtidigt som det kan finnas oenighet hur länge de verk som redan finns ska stängas av. Det beslutet har ju överlåtits till Strålskyddsmyndigheten att avgöra. 

Inga kommentarer: