< div id=”header ”>< / div>

torsdag 9 januari 2014

Ökade kunskapskrav, ökad rörlighet, ökande tillväxtkrav och ökad osäkerhet - framtidens samhälle?

Anpassad bostad till nomadsamhället
Barn går i för stora barngrupper och tidigare skolstart ställer krav på lokaliteter, integration i skolans värld och undervisning. Förlängd skolplikt och sommarskola tillhör också de förslag som alliansen nu fört fram som gör att fokuset ökar på skolan framöver. Inte minst har oppositionen bidragit med detta då Pisarapporten visat på att Sverige har kraftig försämring inom områden som matematik, läsförståelse och naturvetenskapliga ämnen.

Frågan är också vilket samhälle som vi utbildar elever till.? Vi har redan idag förlorade grupper i vuxensamhället som av olika skäl fastnar i osäkerheter när arbetsmarknaden inte räcker till och där trygghetssystemets urholkning i en alltmer globaliserad värld gör människor till nomader.

Vi ska vara beredda att flytta, pendla och vara flexibla. Det var längesedan vi fastnade på en arbetsplats, kände tryggheten där och sedan inväntade 25-årsmedaljer och livet gick på räls. I det alltmer integrerade EU är vi del i en region som ska anpassa oss och gilla läget.

Förmodar att olika utspel går in i vartannat där vi inte längre håller reda på vad som är nationella beslut, vad som är övergripande nationellt och så kommunernas ansvar på detta i en enda röra. Sverige utmärker sig nu under ett supervalår att ha val på samtliga nivåer och då ska allting och alla mobiliseras inte minst väljarna.

Att då hålla reda på det och det klarar inte ens det aktiva partifolket även om de är bra på matte och läsförståelse. När facit och alla svar finns på nätet frågar jag mig varför då bra i huvudräkning och att kunna läsa? Det är statistik som ska tolkas, det är syftningsfel och förvrängande av fakta som ska vantolkas.Politiker som överträffa varandra i smutskastning. Gå in på twitter där människor för länge sedan slutat att kommunicera.

Men det är bra att skolan diskuteras men också det samhälle alla ska ut till efter fullgjord skolplikt. Vad är det för samhälle vi har att se fram emot med sinande oljetillgångar och plutokrati som bestämmer, ökad global miljöförstöring, global befolkningstillväxt och ökad rörlighet? Nej nu drar jag täcket över mig och går tillbaka till min mer jordnära tillvaro. Då behöver jag inte tänka så mycket. Det gör andra åt mig.

Inga kommentarer: