< div id=”header ”>< / div>

lördag 14 december 2013

Moderna säkerhetskrav fördyrar ny kärnkraftsproduktion!

Ska moderna krav på säkerhet göra att Vattenfall tycker det är för dyrt att bygga ny anläggning vid Ringhals kärnkraftverk? En vägledning sägs tas av Vattenfall 2015 om inte politikerna sätter stopp innan. Fan tro´t. De gamla anläggningarna kostar redan idag multum att hålla i skick och nya tar tid att bygga och frågan är om det går i samklang med hur svensk energiförsörjning ska se ut framöver.

Förutom att det blir extremt dyrt att bygga nytt är det beslut som ligger 15 år framåt i tiden hur det kommer att se ut då. Det viktiga för en politiker är handlingsfrihet men också att säkerställa goda förutsättningar för elförsörjningen. Dagens elnät måste anpassas till en mer småskalig struktur där vi låter förnybart komma fram samtidigt som vi ställer krav på passivhus och lokal produktion från sol och vind.

Sett på sikt är antagligen elkraften från kärnkraft för billig och sol och vind för dyr.Idag subventioneras mycket från solpaneler genom snåriga bidrag och debitering via nätet krånglig och svårbegriplig. Som lokalpolitiker brottas jag mer med vindkraftsparkmotståndare än med kärnkraftsmotståndare i min lokala kommun Varberg. Har ibland funderat på om jag är den enda politikern lokalt som intresserar mig för att stoppa ny kärnkraft. De andra andra varken hörs eller syns i debatten.

Inga kommentarer: