< div id=”header ”>< / div>

söndag 10 november 2013

Samarbete kräver lyhördhet, ansvar och breda lösningar på den lokala nivån!

bild från Varbergs Bostads AB:s hemsida
Avskaffa blockpolitiken vad innebär det? Jo det beror naturligtvis var man bor i landet och hur det ser i kommunerna. Bor man som jag i det blåaste av blått är det dit man får betrakta sin gröna eller för den del röda politik. Till och med den rödaste vänsterpartist, feminist eller miljöpartist borde inse att här går det inte att köra något centralt dirigerat riksstuk rakt ner på lokal nivå.

Det kan visserligen vara önskvärt med en regeringsbildning i rikspolitiken som hade breda lösningar men så länge alliansen STÖDS av SD är det ett störande moment. I Halland finns en tradition av femklöverkoalition där även miljöpartiet ingår samt att S är med om de breda lösningarna men ett styrande parti så får de rycka ur något ur femklövern om det ska bli något.

Lokalt styrs hallandskommuner i högsta grad av moderata kommunråd förutom i mitten där Falkenberg och Hylte har centerråd. I Halmstad har MP gått in i femklöverallians precis som i regionen. Det är så jag bildar min uppfattning var "grönt" hör hemma här.

Det finns naturligtvis de inom miljöpartiet som tycker annorlunda än mig att det ska vara centraldirigerat stuk ner på den lokala nivån rakt upp och ner. MP är ändå ett riksparti. Men det finns också motsatsen att det är på lokal nivå profileringen ska ske. Där man går längre och utmanar genom långtgående förslag och struntar i maktpolitiken. Det är bara det att i min kommun hamnar då MP i samma division som V, SPI och SD. Således blir det trångt om utrymmet för grön profileringspolitik.

När man från miljöpartiets språkrör maler på om att bygga om miljonprogram borde man besöka det lyckade exemplet Andersberg (Halmstad styrs av en femklöver) och alliansstyrda Varbergs VBAB där det finns mest nöjda hyresgäster i Västtsverige. Det kanske "stör" lite i uppläggningen att det kan fungera med alliansstyre och med grönt i samarbete åt det hållet men har själv bott i betonggetton så jag vet.

Självklart tycker jag inte om blockpolitiken men lika illa tycker jag om centraldirigerad politik från ovannivån som ska basuneras ut som inte stämmer med den lokala verkligheten. Likadant orealistisk "byfånepolitik" där man ska profilera sig som utmärkande utan att ha vare sig partier eller folket med sig. Jag är ju för öppenhet, medborgardialog, kreativa lösningar och samarbeten mellan partierna.

Inga kommentarer: