< div id=”header ”>< / div>

tisdag 29 oktober 2013

Stormen i politiken syns oftast inte den håller låg profil tills läget är skarpt!

För att vara lite i motvind idag ska jag inte blogga om Stormen Simone som ställde till det, utan den mailtrafik som vi haft lokalt i MP ang vårt ställningstagande till budgeten i Varberg då ett möte ställdes med anledning av aviserat oväder. Några av oss träffades i helgen under region- och kommundagar på Varbergs fästning. Inte en chans till "interna budgetsamtal" programmet var kompakt och vi var spridda i olika grupper med olika roller.

I stort sett går en budget ut på som i Varbergs fall: En majoritetsuppfattning som förs fram som alliansen står bakom, nämndernas mål och nämndernas äskanden. Sedan tillkommer det stora oppositionspartiet S avvikelser som bildar stomme i oppositionens tyckanden och tänkanden. De sitter också i budgetberedningen och agerar således från två håll.

Sedan har vi minoritetsuppfattningar och då i första hand miljöpartiet som har äran att med ordinare ledamot i kommunstyrelsen kunna göra avvägningar och överväganden. Formellt sett finns det en rödgrön minoritet i nämnderna men ju närmare man kommer till kommunfullmäktige ju segregerade blir partiernas uppfattningar. Både V och MP har "behov" att kunna visa profil och i kf tillkommer dessutom SPI och SD som hel saknar representation och står utanför valkarteller och block.

I skrivande stund vet jag inte hur det gått i kommunstyrelsen men vi har haft mycket "mailtrafik" senaste veckan i miljöpartiet om vad som är viktigt för att budgeten ska få en "grön profil".  Vad som "grönt" är en annan femma som jag får återkomma till. Mycket av diskussioner och tyckanden sker informellt men det är när det är skarpt läge som det ska visa sig vad vi är eniga om vad som är "grönt" och då kanske någon fått kompromissa en hel del med sin personliga uppfattning.

Inga kommentarer: