< div id=”header ”>< / div>

onsdag 30 oktober 2013

Får vi en norsk utveckling i Sverige?

Läser Ali Esbatis betraktelse över vad som händer i norsk politik om inte samma sak kan hända här.Ja ett Höyre som nu legitimerat att ha med Fremskrittspartiet i regeringen som långt före svenska motsvarande partier och som danat sig fast och är ett regeringsparti,

Frånvarande i viktig omröstningsfråga
Faran ligger i att vänstern inte tycks ha något spännande gemensamt projekt att gå till val på utan framstår som minst sagt splittrade i upplägget. Att de politiska skiljelinjena över blockgränsen känns mindre. Att SD seglar upp och blir tredje största parti snart bekräftat i opinionsmätningarna till mångas fasa.

Trianguleringen innebär i dagsläget att alliansen lägger förslagen, S kopierar dem och V och MP stampar utanför från vänsterposition och får inte vara med. SD smyger upp i position där de ser chansen i en vågmästarroll som de bara kan utnyttja om rödgrönt går samman (vilket ihop med SD) gör att de klantar till det när det gäller. Trovärdighet?

Låter ovan som pessimistiskt? I väntan på SCB:s stora mätning får detta bli vad vi har att utgå ifrån. Många är alltför övermodiga att "allt ordnar sig till valet nästa år". Jag har lärt mig att ingenting ordnar sig om man inte är observant.Alldeles för många skyller på mycket och känner att jag själv blir utfryst av rättrogna optimister som blundar för faktabeskrivingar och använder sin härskarteknik för att osynliggöra.

Främst ser jag dagligen vad som skrivs på twitter vad som skrivs som aldrig skulle kunna diskuteras öppet på tvättade möten där det ska diskuteras annat än det som är viktigt ur en vanlig väljares utgångspunkt. Där handlar det om att putsa sina "varumärken" så de framstår som rena och fina samt väldigt duktiga.

Själv undrar jag dörrknackare och kommande års valstugesittare hur de tar emot kritiken om de inte bara sticker fram en broschyr att läsa på och hänvisning till hemsidan om den blir för besvärlig. Kom ihåg Uppdrag Gransknings reportage en gång hur det tissladdes i valstugan hos moderaterna. Det är säkert rengjort idag och finns nu hos SD.Men vad säger att historien inte upprepar sig nu med en legitimering av budskapet. Svensk politik framstår just nu som väldigt tråkig. Det måste bli bättring på det annars är det kört.

Inga kommentarer: