Har klimatfrågan med krisen i Syrien att göra eller oljan ?. Handlar allt om Assad eller USA eller för den delen Ryssland och Kina som blockerar i FN:s säkerhetstråd? Om det uppstår torka på en plats blir inte folk förbannade då efter ett tag när de ser att andra intressen köper vapen för medel för att befästa en diktators maktställning som borde gått till annat? Om oljan används för att användas i militärfordon och flygbränslen istället för att hjälpa vanligt folk blir inte folk förbannade då?
Blir inte folk ledsna när 100.000 människor dör i ett land när omvärlden bara tittar på? Blir inte folk uppgivna när FN:s medlare Kofi Annan misslyckades i ett tidigt skede hitta en förhandlingslösning? NU blir folk förbannade på USA för att de med rätta reagerar på att barn utsatts för kemiska medel och vill gå in och ge en replimang. Blir militära aktioner BÄTTRE om det är FN som sanktionerar detta???
Detsamma kan man fråga Obama om det är bättre att få stöd av kongressen än om om han själv som ÖB tar beslutet med alla rådgivare och experter. Rädslan för terrorister är fortfarande stor sedan 11 september och fobin har inte gått över bara för att ÖB:n heter Obama i USA. Rädslan är också stor att vedergällningar kan ske om det görs något drastiskt och där skuldbördan inte är klargjord för omvärlden vem som har mest fel vad gäller den tv-bildsända gasattacken.
Att lösa krisen i enskilda länder är inte lätt någonstans om det inte finns vilja till förbättringar i hopplösa lägen. Men vi kan själva ta ett ansvar att hålla koll på klimatfrågans konsekvenser framöver och oljeanvändningen och var den sker. Låt säga att den mesta oljan i Sverige kommer från Ryssland närmare hälften. Har vi råd att tycka något annorlunda än Putin då om vi inte vill förändra vårt tillväxt- och konsumtionsmönster baserade på olja och uran? Troligen inte!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar