< div id=”header ”>< / div>

lördag 7 september 2013

Hösten kommer och bland höstlöven märks att det finns de som inte vill sova i tält längre utan i ett krypin!

En förening är på gång att bildas för stödjandet av ett härbärge i Varberg.Inbjudan har gått ut bl.a.till de politiska partierna. Självklart drar ett parti som SD växlar av att vi tar emot både invandrare och flyktingar mynt av detta i den politiska debatten. Varberg har också ganska stor inflyttning och också en bostadsbrist.

Man skulle ju kunna tro att turistsäsongen som nu är över lösgör boende nånstans och frågan är om inte en förening är fel ute att inte tajmat detta att nånstans bör det väl bli tomt nu? Det görs kontinuerligt statistiska räkningar över bostadslösa från socialnämnden och frågan är hur uppföljning och aktualiteten är för mörkertalet är stort och nämnden söker för det första hjälpa dem i akutbehovet eller dem vidare som behöver hjälp med sociala kontrakt med skäl för detta.

Det finns även de som fastnar i boendesituationer de inte vill ha av olika skäl. Varbergs eget bostadsbolag har på senare år blivit som vilket bostadsbolag som helst med höjda krav på vilka som får bli deras hyresgäster och har som mesta uppgift att hålla hyror på en lägre nivå men med kvalitétskrav inom beståndet.
Vi har också alla dem som får statliga bostadsbidrag för att över huvud taget ha den bostad de har med den hyresnivå som gäller.

Att hysa in vem som helst i ett boende står väl ganska klart idag där många hellre lever åtskilda än sambo. Många mår bra av att ha ett eget boende och sitt revir för att sedan klara av att umgås med andra. För femton år sedan var jag tillfälligt "sambo" med en man och hans rotweiler i en trång etta. För övrigt samma lägenhet jag bor i nu.Detta boende skedde "svart". Jag var inte skriven där låg i en soffa jag själv släpade dit och vi delade på kostnader broderligt vilket båda tjänade på mest han som hade lägenheten förstås.

Självklart borde en medborgarlön/basinkomst där boendekostnader räknas in vara ett alternativ än försörjningsstöd där det krävs kontrakt för att få hjälp i sin boendesituation. Om jag hade haft försörjningsstöd för femton år sedan hade jag inte kunnat bo hos min "sambo" och hans rotweiler. Vi hade inget kontrakt och i det fall sådant funnits idag har jag stående i det  att ingen annan än jag får bo i lägenheten. Stentufft när samhället fråntar möjligheter men heller inte gör något för de hemlösa.

Inga kommentarer: