< div id=”header ”>< / div>

tisdag 13 augusti 2013

Tuta och kör nu kommer det grönt in i Stortinget!


Miljöpartiets motsvarighet i Norge håller nu äntligen på att få sitt genombrott. Kanske flödar inte oljan lika mycket som förr. Kanske är det hoten mot både klimat, naturtillgångar och att det suttit en rödgrön regering i många år som blivit regeringstrött men administrerar som oljan fortfarande flödar som en naturlag som bidrar till detta?

I vilket fall som helst beundrar jag MDG att inte falla in i den gamla blockpolitiken utan verkligen bidra till att det först och främst kommer in ett grönt parti värd namnet och inte är röda eller blå filialer till det som redan finns. Vad gäller regeringsbildning ja en regering kommer det med all säkerhet att bli så går den gröna politiken först. Inte att kompromissa bort sig i otydlighet.

Jag känner igen det från Miljöpartiets första år innan genombrottet kom 1988 att vad väljer ni? Höger eller vänster och vi svarade att vi går rakt fram utan sidoblickar. Det var då det och i valrörelsen 2010 togs det rödgröna föredömet i Norge fram som exempel på hur bra det kunde bli i Sverige om rödgrönt blev verklighet här.

Jag vet inte vad MP identifierade sig med mest men kände att inte var det kryptopartiet MDG som jag tror saknade riktigt grönt stöd. Själv fick man ju spela med i den rödgröna valrörelsen men kände på något sätt ingen lust alls i slutet på valrörelsen då jag fattade vart det barkade. MDG kämpar från en annan position och får kämpa alene men med ungdomlig entusiasm. Inga EU (EF)-valg som stör eller taktiska överväganden. Här är det tuta och kör och plats in i Stortinget som gäller.

Inga kommentarer: