< div id=”header ”>< / div>

måndag 26 augusti 2013

I dagsläget finns bara S och Alliansen med som möjliga regeringspartier -och var finns alternativet?

Om nu hösten blir en tempohöjare i svensk politik blev Stefan Löfvens sommartal inget speciellt. Det var något om friskolor där det redan finns en sexpartiuppgörelse som grund. Sedan har vi utspel om pensioner där S sitter i en pensionskommitté med alliansen där övrig opposition inte får vara med.

Borgs opponent sitter inte i riksdagen
Problemet i svensk politik är att här finns bara tradition av att antingen sitter det S i regeringen och styr eller så finns det en borgerlig allians. Sett till opinionsläget handlar mycket det blir grönt eller SD som får någon form av avgörande i regeringsfrågan. Jag utesluter att V kommer att få sitta med i en regering möjligen acceptera att om det blir rödgrön majoritet att den sidan ger möjlighet för Stefan Löfven att bli regeringsbildare.

I en situation med SD som nu håller på att växa sig starka men ändå behåller sin roll är det en fördel att vara positiv till blocköverskridande överenskommelser i mitten. Det blir ett dilemma för både S och M att i ett sådant läge vara röstmaximerare då det handlar om att bygga ett parlamentariskt ansvar som drar undan benen för renodlad blockpolitik. MP har förskjutit sin position till vänster om S för att röstmaximera.

För övrigt ser höstens budget ut att skapa oenighet i oppositionen och det framstår som partierna lägger fram enskilda förslag och därmed framstår ändå alliansen som de som lyckats ena sig bäst.Det handlar om att få fram sitt förslag och framställa oppositionen som väldigt splittrad. Ändå måste det framstå som ett bekymmer för alliansen att väljarna inte tycks uppskatta detta utan är i övervägande del missnöjda med den politik som drivits.

Att sen S ledarduo med Stefan Löfven och Magdalena Andersson sitter utanför riksdagen har förundrat mig att MP som så benfast höll fast att ha båda språkrören i riksdagen underordnar sig S . På något sätt verkar det som MP inte tror på några vettiga överenskommelser med S innan dessa två ledande är invalda och får köra sin egen grej så länge. Likadant handlar det om MP eller SD får den viktiga positionen att kunna avgöra i regeringsfrågan.Grundtipset är ändå att S och allianspartierna har fördelen av att ingen annan än dem suttit i regering, Varför ändra på det kan man fråga sig?

Inga kommentarer: