< div id=”header ”>< / div>

torsdag 25 juli 2013

Vattenfall sätter myror i huvudet på politikerna liksom vem är arbetslinjen till för?

Ja under sommaren kan hända en del som kanske kullkastar planer i partiernas budgetar. Vad sägs om uteblivna intäkter på 5-6 miljarder på grund av det som händer kring Vattenfall?  Inte minst de som vill förbjuda vinster i välfärden bör nog fråga sig varför vinster på annat sätt ska tillåtas som nu uteblir. När Vattenfall drivit en vinstmaximeringsstrategi är det tydligen okey för en del mest röda men var finns den gröna kritiken? Den hörs inte eller når inte fram.

Vi kan inte bygga på att ett bolag som Vattenfall årligen ska leverera som det så vackert heter del av vinster till statskassan. En del måste reinvesteras och har tyvärr gjort det bl.a. i Ringhals kärnkraftverk som nu kan köra ytterligare några varv och år till. De som är av grön härkomst ville nog att några kärnkraftverk var utfasade nu men energifrågan tycks inte vara särskilt intressant ens för det s.k. gröna partiet - Miljöpartiet.

Möjligen beror det på att 1) Vattenfall faktiskt levererat 5-6 miljarder varje år som kan användas till att rusta upp miljonprogram, lägga räls och höja skolans kvalitét. 2) att kärnkraften till en viss del minskar behovet att använda fossilbaserat och därför är legitimerat. 3) att elpriserna kan hållas stabila och rimligt låga för att inte drabba grupper inom det lägre samhällskiktet som annars skulle fått det svårt med ökade kostnader för samhället.

Sedan har vi den förtida pensioneringen som få pratar om. De med a-kassa och hög arbetsför ålder som går till direkt pensionering. Alltså inte via jobb och pensionering. Det där med utfasning har vi nog hört talas om i fas 3 och som socialbidragstagare i fas 4. Men hur blev det med det här att det skulle finnas valmöjlighet att jobba till 75 år om tendensen ökar att de är precis tvärtom? Att det systematiskt efter stämpeldagar-åtgärder blir att sikta in sig på tidig pensionering? Rimligtvis lägre inkomster och med ökat behov av bostadsbidrag som jag ser det.

Om nu medborgarlön inte är universallösningen på rättvisa och likställdhet, i vulgärpropagandan att vi får pengar för att gå och drälla så skulle en bantad variant med vissa villkor kunna fungera. Precis som kanske vårdnadsbidraget aldrig blivit den där hiten för ett visst parti finns det och försvaras ute i kommunerna. Jag skulle kunna tänka mig att någon form av medborgarlön som gud ske lov INTE är socialbidrag kunde införas där det finns vilja och är möjligt. Men något parti måste plocka upp handsken och det finns inte i riksdagen idag inte ens miljöpartiet kan tänka sig det. Dåligt!

Inga kommentarer: