< div id=”header ”>< / div>

fredag 26 juli 2013

Folkomröstningen 1980 har hunnit bli historia och är av intet värde!

Vattenfall har glatt betalat bra för sina chefer som varit med om urusla affärer. Jo men under de åren levererade Vattenfall ändå plus där en del har avsatts åter till staten. Samtidigt har svenska staten genom subventioner till vissa omställningar och ingen avvecklingsplan för kärnkraften banat vägen för god tillgång till el och låga elpriser. Alla borde vara nöjda: Vattenfall har levererat utdelningar, el och elpriserna hålls låga.

Nu är det så att reinvesteringar att hålla kärnkraften igång, utbyggnad av alternativen och energiomställningar inte direkt är gratis. Frågan är dock om det någon idé att subventionera alternativen mer än skälet att undvika fossilbaserat för att uppnå klimatmålen? Oljeberoendet är ett måste också att bryta. Fortsatt låga elpriser kan inte vara något direkt mål utan en verkan av att eltillgången är fortsatt god på grund av olika omständigheter. Mina lampor, kylskåp,tvättmaskiner och spis drar ju mindre el nu sen de bytats ut genom åren.

Sverige är sannolikt det land i världen som har mest kärnkraftsel per innevånare om vi så vill det eller inte. Man kan fråga sig om inte folkomröstningen 1980 enbart är historia idag som inte ska tas på allvar? Vi har snart bytat ut några generationer av väljare under tiden och väljarkåren ser lite annorlunda ut och landet där vi bor också. Det är mycket som är färskvara. I synnerhet i politiken. Vart fjärde år är det nya förutsättningar som gäller och det krävs tydligen olyckor, katastrofer för att folk ska vakna.

.

Inga kommentarer: